– Det vi vil se nærmere på er muligheter internt i Lockheed Martin-systemet. Blant annet hva de gjør på fornybar energi i de store byggene sine rundt om i verden. I tillegg på romfartssiden, som leverandør av moduler, sier Martin Kroksjø i Rec Solar til Teknisk Ukeblad.
Han er en av rundt 50 representanter for norske bedrifter som denne uken gjør et fremstøt mot forsvarsgiganten Lockheed Martin.
– Vi fokuserer ikke på F-35 på denne konferansen, men på andre muligheter innen Lockheed Martin-konsernet, sier Scott Harris, europadirektør i Lockheed Martin.
– Strategiske relasjoner
Mer enn 30 representanter for Lockheed Martin møter et 50-talls norske industribedrifter, i og utenfor forsvarsindustrien, for å identifisere muligheter for norske bedrifter hos Lockheed Martin, som ikke dreier seg om koksgrå kampfly.
De fikk høre en næringsminister som snakket varmt om mulighetene for norsk industri.
– Det viktige for oss nå er langsiktige strategiske industrirelasjoner. Stortinget så på Saab-alternativet som vesentlig bedre. Men vårt mål er å utvikle like gode industrielle kontrakter som Saab ville gitt oss, sier næringsminister Trond Giske.
Han mener det er lovende for norsk industri at så mange som 30 representanter for ulike deler av Lockheed Martin-konsernet kommer til Norge.
– Jeg mener norske bedrifter er konkurransedyktige også innenfor andre deler av Lockheed Martin-konsernet, sier næringsministeren, og legger til at norsk industri kan bære best både på pris og kvalitet.
Møter høye krav
Han minner om at kampflykjøpet vil bli viktig for norsk industri i mange år fremover.
– Hvis dette samarbeidet skal leve opp til våre mål, må industrien møte høye krav. Men Lockheed Martins industrielle samarbeidsplan betyr at norsk industri er godt posisjonert til å vinne kontrakter verdt milliarder, sier Giske.
Luftfartsteknologi, romfartsteknologi, logistikk, sikkerhetssystemer, informasjonssystemer, fornybar energi og elektroteknologi er noen av områdene norske selskaper kan posisjonere seg innen.
– Det er en god sjanse for at norske bedrifter kan bli en del av Lockheed Martins globale leverandørkjede, men da må dere vite hvordan dere skal gjøre dette, sier Scott Harris og forklarer bedriftene hvordan de skal sno seg i Lockheed Martins enorme organisasjon.
Fornybare muligheter
Per Håvard Kleven i Kongsberg Devotek har allerede hatt ett møte med Lockheed Martin, og håper nå å få vurdert muligheten for et strategisk samarbeid på termisk energi.
– Lockheed Martin er store på fornybar energi. Vi har et prosjekt innen geotermisk energi, jordvarme. Jeg mener dette kan være interessant for Lockheed Martin, sier Kleven og minner om at energiforsyningssikkerhet er et stort tema i USA.
– De er veldig avhengige av araberne og opptatt av å skaffe egen energi, sier han.
Han innrømmer at det er en omfattende prosess å komme i dialog med Lockheed Martin, men har likevel god tro på mulighetene for et samarbeid. Termisk havenergi er et av områdene Lockheed Martin satser på.
– Globalt partnerskap
I klassisk amerikansk stil forteller direktør for global forretningsutvikling i Lockheed Martin, Susan Maraghy om at Lockheed Martin har vært en langsiktig partner for norsk industri og norske myndigheter.
– Vi skal fortsette med dette og gi norsk industri muligheter. Vi snakker om globalt partnerskap på alle Lockheed Martins markeder, inkludert amerikanske offentlige anskaffelser, sier hun til Teknisk Ukeblad.
Hun legger til at det ikke er snakk om et tradisjonelt underleverandørforhold, men et «utvidet partnerskap». For amerikanerne inkluderer det også at norsk industri skal ta veien til et av selskapets innovasjonssentra, blant annet i Australia og Storbritannia.