OLJE OG GASS

Nytt kamera bruker røntgen til å «se» gjennom olje

Ina AndersenIna AndersenJournalist
18. mai 2014 - 16:47

Det var i 2004 at en brønnhodeingeniør fra Stavanger først tenkte tanken om å bruke røntgenstråler til å «se» i oljebrønner, noe som ble til starten på Visuray.

Ti år seinere, og etter nærmere en halv milliard norske kroner i investeringer, består selskapet av 43 ansatte, fra 19 forskjellige nasjoner, med kontorer i tre land.

Og først nå er det første produktet snart klart til lansering; et nedihulls røntgenkamera kalt VR90, som kan ta bilder gjennom alle slags væsker og også gjennom sand.

Les også: Denne monsterkatamaranen skal løfte Yme på åtte sekunder

– Bilder sier mer

Daglig leder i Visuray, Geir Finsrud, forklarer at teknologien som benyttes til å ta bilder i oljebrønner i dag, for det meste består av optiske kameraer. Disse er avhengige av at væsken er gjennomlysbar, og dermed kan de blant annet ikke ta bilder gjennom olje.

– Det vi har laget er et kamera som kan «se» uansett væske, og det er det vi mener gjør denne teknologien spesielt interessant. Bilder sier mer enn 1000 ord, vet du, sier han til Teknisk Ukeblad.

Røntgenstrålene skal gi høyoppløselige bilder, og ved å bruke 180.000 volt får de omkring samme kvalitet som brukes til å lyse gjennom håndbagasje i sikkerhetskontrollen på flyplasser. Dataene prosesseres kontinuerlig, slik at du får se bilder i sanntid, og bildene har en nøyaktighet på 0,1 millimeter.

Røntgenkameraet fungerer ved at fotoner skytes ut av en kilde og reflekteres tilbake til detektorer, såkalt backscattering.

– Da får vi tetthetsbilder av det som befinner seg inne i oljerørene, på samme måte som når du tar røntgenbilde av tennene hos tannlegen, poengterer Finsrud.

Røntgenkameraet skal brukes til å inspisere innsiden av oljebrønner og identifisere eventuelle feil.

Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

100 år gammel oppdagelse

Røntgenstrålene ble oppdaget av den tyske fysikeren, Wilhelm Conrad Röntgen, noe han ble tildelt den aller første Nobelprisen i fysikk for, i 1901.

– Så det er snakk om gammel teknologi. Årsaken til at den ikke er tatt i bruk til dette formålet tidligere, er utfordringer knyttet til høyspenningsteknologien. Hvordan generere høyspenning nede i hullet på en kontrollert måte? forklarer Finsrud.

I tillegg har fotonkanonene krympet i størrelse, noe som gjør det mulig å bruke dem til et nedihullskamera, og det er utviklet detektorer som tåler høy varme, som er nødvendig for å kunne bruke røntgenutstyret nede i en oljebrønn.

Visuray har selv hatt problemer med å kontrollere høyspenningene. Det er blant årsakene til at det har tatt dem hele ti år å få et produkt klart.

Les også: Disse oljefeltene er størst i verden

3D-bilder

Nedihulls røntgenkameraet er det første produktet som lanseres. Neste på listen er kalt VR360, et røntgenkamera som kan utføre en 360 graders inspeksjon av oljebrønner i tre dimensjoner.

Etter planen skal VR360 være klart i 2016, og skal blant annet kunne brukes til sementevaluering og til å forenkle prosessen med plug and abandonment, altså å stenge brønner permanent. Det gjøres ved at de kan evaluere såkalt double casing i brønner, noe ingen andre får til i dag.

– Vi kjører en masse eksperimenter på dette produktet nå. Dette er ting som ingen har fått til tidligere, understreker Finsrud.

På sikt håper også selskapet at teknologien deres skal kunne erstatte bruken av kjemiske radioaktive kilder i loggetools.

Les også: Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore

Investerte 50 millioner euro

Det er investert 50 millioner euro i Visuray, et tall som vil øke med 10 millioner fram mot lansering. Det tilsvarer i underkant av en halv milliard norske kroner.

Administrerende direktør Kambiz Safinya forklarer at det var en stor risiko å ta da selskapet ble startet opp. Når teknologien nå er klar, handler det kun om å få solgt produktet, en «vanlig» forretningsmessig risiko, som Safinya kaller det.

– Vi ønsker at utstyret vårt skal brukes på alle installasjoner over hele verden – teknologien vår er game changing. Og hvis vi ikke er ambisiøse, hva er poenget? sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Derfor må mobilene bo på hotell  

Her skal det tas ut 42.000 liter olje i minuttet

Fikk 40.000 i lønnshopp og 360.000 i bonus for å bli i jobben  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.