INDUSTRI

Produserer andres elektronikk

Finn Halvorsen
1. juni 2007 - 07:04
Vis mer

– Vi er godt rustet til å møte denne veksten, og også øke våre markedsandeler, sier administrerende direktør Jan Sigvartsen i Kitron AS.

Ifølge ETP – The Worldwide Electronics Manufacturing Services Market - vil veksten i EMS-markedet ligge på 12 prosent årlig frem til 2010.

Samling i Arendal

Sigvartsen leder i dag en bedrift med en omsetning på vel en milliard kroner i 2006 og rundt 600 ansatte. All produksjonsvirksomheten er i dag samlet i Arendal. I tillegg sorterer en utviklingsavdeling under Kitron AS. Denne er i dag samlet på Vollebekk i Oslo og har ca. 40 ansatte.

– Situasjonen var en helt annen for noen år siden, sier Sigvartsen. Da var Kitrons virksomhet spredt på en rekke steder, både produksjon og utvikling.

– Vi hadde en betydelig overkapasitet både på produksjonsareal, utstyr og antall ansatte. Utviklingssiden var preget av en rekke risikofylte oppdrag med uklare eierforhold og manglende økonomisk fundament. Slik er det ikke i dag. Vi sjekker betalingsevnen grundig på forhånd og inngår ingen fastpriskontrakter på utvikling, sier Sigvartsen, som mener at selskapet nå har mer interessante oppdrag enn tidligere, og nevner i den sammenheng GE Vingmed Medical og Ocas som eksempler.

Uro omkring flytting

De store strukturendringene i Kitron i forbindelse med de mange flytteprosessene har naturlig nok ført til uro og usikkerhet blant de ansatte. I 2004 ble det klart at selskapets produksjonsavdeling på Kongsberg skulle overføres til Arendal.

Produksjonen på Vollebekk i Oslo, som i sin tid ble kjøpt fra Siemens, ble i sin helhet overført til Litauen, hvor Kitron etablerte seg i 2001 gjennom oppkjøp av 60 prosent av aksjene i UAB.

– Avviklingen av disse produksjonsstedene var naturlig nok smertefull for de ansatte som ble berørt. Men med en kapasitetsutnyttelse på det tidspunkt på bare 60 prosent, var det tvingende nødvendig, sier Sigvartsen.

Etableringen i Litauen, og senere litauisk dominans på eiersiden gjennom Hermis Capital, bidro også til ytterligere usikkerhet. Særlig når vedtaket om avvikling av produksjonen i Kilsund, hvor det hele i sin tid startet, kom bare et halvt års tid etter endringene på eiersiden.

– Men dette vedtaket ville kommet uansett, sier Sigvartsen.

Avansert anlegg

Denne meget omfattende flytteoperasjonen var fullført i september/oktober i fjor. Av de 260 ansatte i Kilsund var det bare tre som ikke fulgte med.

– Flytting av 6500 kvadratmeter produksjonsutstyr var en stor utfordring, samtidig som vi måtte snu opp ned på hele fabrikken her i Arendal, sier driftssjef Geir Henriksen.

– Men alt var nøye planlagt og gjennomført. Vi mistet ingen kunder underveis. Vi hadde kun en liten nedgang i produksjonen i juni i fjor, sier han.

I dag er hele anlegget på Tangen på Hisøy fullt belagt. Det vil si 18 500 kvadratmeter. Automatiserte produksjonslinjer for overflatemontering av komponenter ligger på rekke og rad, ti i tallet. Her produseres elektronikkutstyr for svært mange norske og nordiske kunder, som Tandberg, Kongsberg-gruppen, GE Medical, ABB og Tomra, samt Otrum og Hernis av mer lokale aktører.

– Vi produserer som nevnt for ca en milliard kroner i året. Dette bør kunne enkelt kunne økes til 1,3 millarder uten fysiske utvidelser, sier Henriksen.

Kitrons fabrikk i Litauen er på ca 5 000 kvadratmeter. Her er ytterligere arealutvidelser under planlegging.

– Vi kjøper i dag produksjonskapasitet for ca 100 millioner kroner i året fra denne fabrikken, sier Henriksen.

Kina-kontor

Ved Kitrons EMS-fabrikker er 60 prosent av omsetningen materialforbruk. Dermed er innkjøpsfunksjonen svært viktig. Mye innkjøp gjøres i Østen. Kitron er i ferd med å etablere et kontor i Kina nettopp for å styrke denne funksjonen, både for å følge opp eksisterende leverandører og for å finne frem til nye. Kitron har også en spesiell utfordring når det gjelder bruk av komponenter tilpasset blyfri produksjon. De nye EU-kravene om blyfri loddeprosesser trådte i kraft 1. juli i fjor.

– Men en svært stor del av produksjonen vår er militært og medisinsk utstyr. Disse produktene er foreløpig unntatt blyfrikravet. Men også her vil blyfri produksjon tvinge seg frem på sikt. Foreløpig må vi kjøre parallelle linjer, og det fordyrer produksjonen vår, sier Henriksen.





Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.