– Vi ligger i rute til å få Qatalum i drift i løpet av første kvartal 2011, sier Hydro-direktør Svein Richard Brandtzæg.
Han la i dag fram et kvartalsresultat på 965 millioner kroner, 145 millioner kroner dårligere enn forrige kvartal.
– Oppstrøms er vi svakere, særlig innen alumina. Det er effekten fra Qatalum og Alunorte, sier Brandtzæg: Les kvartalsrapporten her
Håper på forsikringen
Hydro investerte 1,1 milliard kroner i det gasskraftdrevne aluminiumsverket Qatalum i Qatar i tredje kvartal, og forventer omtrent å investere det samme i fjerde kvartal.
Hydro tapte store penger på en strømstans som førte til at man måtte starte opp igjen på nytt.
– Det kommer en belastning på 400 millioner kroner i fjerde kvartal, sier Brandtzæg.
Selskapet regner likevel med at forsikringen vil dekke det meste av kostnadene knyttet til strømstansen. Den første summen vil trolig også bli utbetalt til Hydro i fjerde kvartal.
– Skal ikke skje igjen
Direktøren sier at en lignende strømstans ikke skal skje igjen ved aluminiumsverket.
Skadene ble ekstra store fordi man ikke fikk strømmen raskt nok på plass igjen.
– Det tok for lang tid å starte strømproduksjonen på grunn av flere faktorer. Vi har gransket dette både fra Hydro og Qatalums side. Vi har fått belyst hva som egentlig skjedde og er trygge på at dette ikke skal skje igjen, sier Brandtzæg.
Les mer om årsaken her: Har funnet Qatar-feilen
Les mer her:
Kutter videre
Hydro fortsetter å kutte kostnader for å bli mer effektive.
– For Hydro er det full fokus langs hele verdikjeden på performance og kostnader, sier Brandtzæg.
Hydro selger fem prosent mindre primærmetall i tredje kvartal enn i andre kvartal, men prisen er noe høyere enn i forrige kvartal.
Prisene ligger nå på 2050 dollar per tonn, og Hydro har solgt nesten alt av sin forventede produksjon av primærmetall i fjerde kvartal.
Resultat på 965 millioner
– Resultatet er cirka 145 millioner kroner under resultatet i andre kvartal, 965 millioner i EBIT, sier Svein Richard Brandtzæg under formiddagens pressekonferanse.
Selskapet viser til sesongvariasjoner i etterspørselen, og mener 2010 trolig blir bedre enn de tidligere har trodd. Hydro forventer en total vekst i etterspørselen etter metaller utenom Kina på 17 prosent fra 2009 til 2010.
– Noen av kundene våre stenger ned om sommeren, så nedgangen er ventet. Totalt sett har vi oppjustert estimatene for 2010, sier Brandtzæg.
Tar over Vale
Hydro får en stor jobb med å integrere selskapet Vale i sitt eget, ifølge direktøren. Denne jobben skal fullføres i løpet av fjerde kvartal i år.
– Vi er altså i gang med å forberede overtagelsen av Vale, det største utenlandsoppkjøpet av et norsk selskap noen gang. Det er en stor oppgave, sier Brandtzæg.
Rystet av Ungarn
– Ungarn er en katastrofe som har gått inn på meg og aluminiumsindustrien generelt, sier Brandtzæg, som sier at dette har vært diskutert i styremøtene for International Aluminium Institute (IAI).
– Vi har stilt ressurser til veie. Ungarn har behov for eksperter til dette, selv om verket ikke har vært medlemmer i IAI, sier Brandtzæg.
Han sier at Hydro vil sikre at noe slikt ikke kan skje ved noen av deres anlegg.
Utfordringer på Jamaica
– Vi har tatt en ekstra runde på våre egne anlegg, ikke minst de vi overtar i Brasil. Det som er hyggelig er at Alunorte er «best in class» på aluminiumsreservoarer og det som i denne sammenheng kalles «red mud», sier Brandtzæg.
Han innrømmer likevel at enkelte av Hydros anlegg har utfordringer med lagring av avfall.
– På Jamaica kan dette gjøres bedre, og vi setter i verk tiltak. Reservoarene våre er tørrdeponier, vi har ikke slike løsninger som Ungarn. Men dette har rystet industrien, sier Brandtzæg.
Forventer god strømproduksjon
Hydro forventer for øvrig god tilgang på strøm fra egne kraftverk i Norge framover. Selskapet har et årlig forbruk på rundt 14 TWh, og 6-7 TWh av dette kommer fra egen produksjon.
– Energiprisene har vært noe høyere i tredje kvartal i år enn i fjor. Reservoarene i Sør-Norge er 20 prosent lavere enn i fjor. Vedlikehold av kjernekraftverk i Sverige spiller også inn. Hydros reservoarer har hatt lav produksjon, men forventer god produksjon i fjerde kvartal, sier Brandtzæg.