INDUSTRI

Savner gode rammebetingelser

ENERGI: Norsk industri savner bedre norske rammevilkår for å investere i hjemlandet. Fra venstre Knut Sunde (Norsk Industri), Johnny Undeli (Hydro) og Ole Enger (REC).
ENERGI: Norsk industri savner bedre norske rammevilkår for å investere i hjemlandet. Fra venstre Knut Sunde (Norsk Industri), Johnny Undeli (Hydro) og Ole Enger (REC).
Trond Gram
10. juni 2010 - 12:40

Hydro tok halvparten av regningen på 33 milliarder kroner for byggingen av aluminiumsverket Qatalum og blar opp 30 milliarder for å kjøpe brasilianske Vales aluminiumsvirksomhet. Rec har en investeringsplan på 25 milliarder kroner i blant annet Singapore og USA.

Norge havner i bakevja.

– Når det gjelder nyetableringer, så ser vi jo hvor Hydro investerer. Det vil vi nok se i andre selskaper også, inkludert Rec, sier Rec-sjef Ole Enger.

Selskapet har investert nær 11 milliarder kroner i verdens eneste integrerte solenergifabrikk, hvor wafere, celler og moduler blir produsert i samme fabrikk, i Singapore. Omtrent samme beløp er lagt inn i fabrikken i Moses Lake i USA, hvor silisiumproduksjon foregår.



Lave energipriser i USA

– Vi har valgt å investere i USA fordi vi ligger ved siden av Colorado River, og har veldig lave energipriser, sier han og setter fingeren på det industrien opplever som ett av de største problemene med investeringer i Norge.

Med investeringen i Brasil mener Hydros bauksittsjef Johnny Undeli at Hydro har sikret seg et av de viktigste rammevilkårene; råvaretilgangen.

– Med denne avtalen vil vi få tilgang på bauksitt til vår primærproduksjon i et 100-årsperspektiv, som er en av de viktige innsatsfaktorene i aluminiumproduksjon og vil gjøre Hydro til et ressurssterkt og fullt integrert aluminiumselskap. Det er også positivt for virksomheten i Norge, sier han, men legger til:



Utfordrende etter 2020

– Tenker vi langsiktig i Norge er det viktig å få på plass rammevilkår rundt energi, og hva som skjer etter 2020, sier han til Teknisk Ukeblad og viser til at de fleste kraftkontraktene til konsernet løper ut da.

For ham er energi et av de sentrale elementene som holder tilbake investeringer i Norge.

– Etter 2020 har vi en utfordrende situasjon på energisiden, sier han.

Direktør i Norsk Industri, Knut Sunde, sier at det ikke er noe beroligende svar å få fra politikerne.

– Politikken er på overtid. Uklare rammebetingelser er nesten verre enn dårlige rammebetingelser, sier Sunde.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader



FABRIKK: Recs kjempefabrikk i Singapore er den eneste helintegrerte solcellefabrikken i verden.

– Håper Norge kan lære av Singapore

I løpet av få år har Asia tatt 50 prosent av solcelleindustrien. Ole Enger håper norske fabrikker kan lære av Singapore.

Rundt 11 milliarder kroner har Rec investert i Singapore. På det meste har 5000 vært i sving for å bygge de tre fabrikkene i den asiatiske metropolen.

– Prosjektet i Singapore har gått veldig bra, det er to milliarder billigere enn budsjettert, sier Rec-sjef Ole Enger.



Langt foran Norge

På en konferanse i regi av Norsk materialteknisk forening fortalte han om den nye fabrikken Rec har bygget 30 minutter utenfor storbyen.

– De produksjonstallene vi har der nede er langt foran de produksjonstallene vi har i Norge og Sverige, enda vi har drevet her i fem til seks år, forteller han.

Det er en stor halvlederindustri i Singapore, som utkonkurrerer tilsvarende industri i Europa og USA. Ifølge Enger bringer det med seg mye relevant kompetanse.

– Det går på metode og hvordan de driver med kontinuerlig forbedring. Der er Singaporianerne mye bedre enn andre, sier han og legger til:

– Når det gjelder wafer-produksjon håper vi at Norge kan lære av Singapore.



Godt mottatt

Rec har rekruttert 1500 ansatte i Singapore, alle med bakgrunn fra relevant industri. Det får man ikke i Norge. En annen ting Enger savner her til lands er bedre rammevilkår:

– Da vi etablerte oss i Singapore ble vi godt mottatt. Vi fikk alle mulige incentiver, forteller han og viser blant annet til at det lille asiatiske landet har besluttet å investere 200 millioner singapore dollar, rundt 900 millioner kroner, i et forskningsinstitutt for solcelleindustrien.

– Det er bare vi som satser på sol der nede, så dette kommer oss til gode. Det er en holdning som er ganske unik, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.