I første omgang er det snakk om et Orion-fly i tre måneder, fra oktober og til nyttår. Ut på nyåret skal Norge sende en fregatt til området.
Norske redere har kritisert Norge for å gjøre for lite mot pirater som truer norske og internasjonale sjøfolk. Over nyttår skal Norge derfor sende en fregatt til området.
Dette er for lite og fore seint, ifølge Rederiforbundet. Nå vil forsvarsministeren bruk 32 millioner kroner på å sende et Orion-fly som skal inngå i en Nato-operasjon.
Les også: Kan grille pirater
Oversiktsbilde
– Piratene opererer nå i et enormt havområde, og bidrag som kan gi bedre overvåking av det er svært etterspurt. Flyet kan bidra til at operasjonen får et godt og oppdatert oversiktsbilde over havområdet, sier Faremo i en pressemelding.
Forsvarsminister Grete Faremo understreker at piratproblemet i Det indiske hav og Adenbukta må løses på land.
– Ingen må tro at dette problemet løses gjennom militære bidrag alene. Den langsiktige løsningen ligger på land. Men vi må sette inn tiltak på kort- og mellomlang sikt, og vurderer løpende militære bidrag, sier hun.
Ny fregatt
NATO etablerte sin maritime operasjon, Ocean Shield, 17. august 2009. Operasjonen ledes fra NATOs maritime hovedkvarter i Northwood utenfor London. Norge er godt representert der med 15 sentralt plasserte stabsoffiserer.
Norge deltok med fregatten KNM Fridtjof Nansen til EU-operasjonen Atalanta fra august 2009 til januar 201. I tillegg er norske stabsoffiserer med på EU- og NATO-operasjonen. Fra nyttår skal Norge igjen bidra med en fregatt.
Ifølge regjeringen er 26 skip kapret og 550 sjøfolk holdes fanget. Rederiforbundet hevder at 700 sjøfolk er gisler og at 33 skip er tatt av piratene. Ved årsskiftet opplyste EU Navfor at 22 skip var kapret og at 532 sjøfolk bel holdst som gisler.
Våpenglede
Rederiforbundet er glad for at regjeringen åpner for at norske skip kan ha væpnete vakter om bord i skip. Forslaget om bevæpning er ute på høring.
Rederiforbundet beklaget seg i mars over at Norge i lang tid har stilt seg på sidelinjen og er totalt fraværende med militær kapasitet. Tillatelse til bevæpning var et lite skritt i riktig retning, mente Rederiforbundet.
Bønnhørt
Rederiforbundet skrev i en uttalelse at NATO-allierte og alle de andre store skipsfartsnasjonene er mer eller mindre kontinuerlig til stede med militære bidrag for å beskytte skipstrafikken. Forbundet mente at norske myndigheter så raskt som mulig måtte stille med styrkebidrag til den internasjonale dugnaden for å beskytte norske og andre lands skip.
I dag fikk forbundet svar på tiltale.