INDUSTRI

Skyter lakselus med laser

Peder Qvale
15. feb. 2012 - 18:21
Vis mer

Leppefisk og parasittmidler er i dag de mest populære botemidlene mot den helsefarlige, plagsomme og kostbare lakselusa.

Hvert år bruker oppdrettsnæringen omtrent halvannen milliarder kroner på å bekjempe problemet.

Snart kan det derimot finnes et mindre kostnadskrevende og mer effektivt våpen i lakseluskrigen.

Full fart i laksenæringen: Vi produserer 200 kilo laks per nordmann

Skyter automatisk

I disse dager tester Beck Engineering det nye våpenet, som altså er et optisk system der en laser spiller nøkkelrollen. Enheten har et høyoppløselig kamera som sporer lusa på laksen. Kameraet er koblet opp mot et kontroll- og styringssystem som finner lusa, måler den og sørger for at laseren løsner skudd (eller pulser) som treffer den direkte.

Enheten har et høyoppløselig kamera som sporer lusa på laksen. Kameraet er koblet opp mot et kontroll- og styringssystem som finner lusa, måler den og sørger for at laseren løsner skudd (eller pulser) som treffer den direkte. KJAPT SKUDD: Slik ser det ut når laseren skyter en lus. Beck Engineering

Disse pulsene varer opp til fem nanosekunder, noe som betyr at laseren har kapasitet til å fyre av og drepe et titall lus i sekundet.

– Det som skjer når laserpulsen treffer lusa, er at den varmes opp. Lusas blod koagulerer, noe som gjør at den dør nokså raskt. Det er ikke alltid den faller av med en gang, men den dør. På grunn av hurtigheten til laseren kan vi sende flere små pulser per lus mens laksen svømmer forbi avlusingsenheten, forteller daglig leder John Arne Breivik i Beck Engineering, bedriften som har utviklet teknologien.

Medisinsk alternativ: Ny metode knekker lakselusa

SKYTING: Bildesekvensen viser hvordan det ser ut når laserstrålen fjerner en lus fra en laks. FOTO: Beck Engineering Beck Engineering
Klikk her for å se sekvensen i høyere oppløsning.

Bladde opp millioner

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) og Innovasjon Norge har allerede vært inne med økonomisk støtte til prosjektet. I tillegg – og kanskje viktigst – syntes Lerøy Seafood Group, Salmar og Marine Harvest at ideen var så god at de la 7,5 millioner kroner på bordet for å få prosjektet inn i fase to.

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) og Innovasjon Norge har allerede vært inne med økonomisk støtte til prosjektet. I tillegg – og kanskje viktigst – syntes Lerøy Seafood Group, Salmar og Marine Harvest at ideen var så god at de la 7,5 millioner kroner på bordet for å få prosjektet inn i fase to. HAR STOR TRO: Harald Sveier fra Lerøy Seafood Group. Lerøy Seafood

Den første fasen gikk ut på å teste laseren i tørre omgivelser. Laksen svømte i et kar og ble «skutt» på gjennom et vindu. Dette fungerte.

Nå er man altså i fase to, hvor laseren blir plassert i en merd. Hvis disse forsøkene lykkes, får man altså en bekreftelse på at teknologien kan fungere under vann.

– Hvis dette blir som vi håper og tror, er dette en aldri så liten revolusjon. Det vil spare oss for masse penger, mye stress for fisken og gi næringen et enda bedre omdømme, konstaterer Harald Sveier, som både er leder i prosjektets styringsgruppe og fagsjef i Lerøy Seafood Group.

– Teknologien betyr at vi kan få avlusing 24 timer i døgnet uten at det påfører fisken stress. Vi sparer også betydelige kostnader på lusemidler, noe som sparer miljøet for en del ting vi ikke ønsker skal være der, legger han til.

Les også: Fiskeolje kan skade cellene

Bruker lite strøm

Laseren er forholdsvis svak, noe som gjør at den krever lite strøm. Daglig leder Breivik i Beck Engineering sier også at investeringskostnaden på laseren vil konkurrere med dagens metoder mot lakselus.

– Hvis vi ikke trodde dette kunne være konkurransedyktig, hadde vi ikke drevet på med det, sier han.

Les også: Farligere å fiske enn å finne olje

PLAGSOM: Lakselusa er både plagsom og dyr. Nå mener Beck Engineering de har funnet en svært effektiv måte å fjerne den på. FOTO: Scanpix Scanpix

Lite påvirkning

Det viktigste spørsmålet Beck Engineering må besvare det neste året er om laksen blir skadet av laserskytingen. Ifølge daglig leder Breivik tyder ingenting på det så langt.

– Det er tre måter å se dette på. Vi har ikke sett forandring av atferd, altså at de plutselig forsvinner av gårde når de blir truffet. Det neste tegnet er om fisken får ytre skader. Der mener vi at systemet vil være så skånsomt at det ikke er et problem. Det tredje tegnet er indre skader. Vi har tatt slike prøver sammen med VESO, og undersøkelser gjort hos Veterinærinstituttet viser så langt ingen forandring i vevet. Disse tre tingene skal vi teste ytterligere i fase to, sier han.

Testene varer for øvrig til mars 2013. Etter det går prosjektet inn i fase tre, hvor man begynner å se på mulighetene for å lage en prototype.

Les også:

Webkamera på 3000 meters dyp

Oljeutslipp skader mer enn trodd

Maneter stoppet kjernekraftverk

Gamle data om skade på fisk

Millionstøtte til biogass fra fisk

– Fisken i Lofoten utenfor fare

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.