Den 13. november oppdaget fiskere en brunlig, seig og skummende flytende hinne på sjøflaten i Vatsfjorden.
Bilder og videodokumentasjon fra stedet viste tydelig at forurensningen kom fra operasjonen rundt lastebøyen fra Statfjord C.
Det var fiskerne Kjell Inge Kvamen og Sigbjørn Langhelle som oppdaget utslippet da de skulle sjekke fortøyningene på en av sine sjølokaliteter ved Gåsevika.
Pressetalskvinne Evy Lærdal i AF Decom bekreftet overfor Haugesunds Avis at de hadde et lite oljeutslipp fra lastebøyen. Hun sier samtidig at det også var annen forurensning i fjorden samtidig.
Les også: Her hogges plattformer opp. Like ved drives fiskeoppdrett
Ukjent olje
I et brev fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) til AF Decom kommer det frem at lastebøyen har hatt utslipp av ukjent olje fra et hulrom under bøyen.
– Ifølge Statoils tilbakemelding kan oljen komme fra en akutt lekkasje av gir/smøreolje i 2007 i et forankringsledd i lastebøyen. Ettersom dette leddet ligger langt under vannoverflaten var ikke Statoil kjent med at olje hadde blitt fanget i hulrom nede i lastebøyen etter denne hendelsen. En lastebøye skal i utgangspunktet ikke inneholde olje, da det ikke har vært eller er oljetanker om bord, skriver Klif.
AF Decom har estimert at gjenværende olje som ikke er fanget opp ved hjelp av pumping er på omtrent 10 liter. For å sikre at dette ikke blir sluppet ut, har AF Decom stanset opphoggingsaktiviteten.
Svekket troverdighet
AF Decom har opplyst om at hele 1.455 liter olje er pumpet opp fra fire siderom på lastebøyen og 2500 liter fra to senterrom. Det er estimert at 11 liter olje er igjen.
Utslippet har også fått Fiskarlaget Vest til å reagere. I et brev til AF Decom skriver Fiskarlaget at de «ikke er blitt informert av AF Decom om utslippet».
– Styret i Fiskarlaget Vest finner dette sterkt beklagelig og uakseptabelt. Slikt styrker ikke troverdigheten til AF Decom, skriver de.
AF Decom har nå satt i gang tiltak for å kunne fortsette arbeidet med å hogge opp bøyen. Klif vurderer tiltakene som gode nok og har gitt AF Decom grønt lys til å fortsette arbeidet.
Les også: