– Vi har tatt tidlige posisjoner i flere solcelleprosjekter. Om de lykkes, har Hydro finansiell styrke til å følge opp. Vi gjør dette for å bygge industri, sier Hydros Einar Glomnes, og legger til at selskapet nå er opptatt av å skalere opp solsatsingen til industriell skala.
Einar Glomnes er visepresident for Hydros solsatsing. En satsing som begynner å bli ganske omfattende.
Industrigiganten har så langt investert rundt 860 millioner kroner i fire ulike solenergiprosjekter.
– Større nasjonalt løft
50 millioner kroner er investert i det norske venturefondet Convexa, som satser på teknologibedrifter innenfor solenergi.
Rundt 250 millioner er investert i Ascent Solar, et amerikansk selskap som utvikler supertynne og fleksible solceller.
I HyCore har selskapet så langt investert 160 millioner kroner i en pilotfabrikk som skal framstille superrent silisium til bruk i solcelleproduksjon. Rec-gründer Alf Bjørseths nye solsatsing, Norsun, har nytt godt av rundt 400 millioner kroner.
Nylig ble selskapets første fabrikk åpnet i Årdal.
– Vi er med på å bygge opp under et større nasjonalt løft i solindustrien. Solenergi er et område Norge hevder seg i, sier Glomnes og viser til storsatsinger fra Rec, Elkem, Fesil og Umoe, i tillegg til Hydros ulike satsinger.
Solceller i persienner
For Hydro er det en naturlig lenke fra tradisjonelle forretningsområder som aluminium og energi til sol. Selskapet har bred kompetanse på materialteknologi og industrialisering av ny teknologi.
– Kompetansebasen vi har innen prosessindustri er relevant, alt fra erfaring med skiftordninger til oppfølging av produkter hos kunden og produktoptimalisering, forteller Glomnes.
Nå er de i ferd med å koble satsingen på solteknologi med erfaringen fra byggesystemer i aluminium. Ascent Solars supertynne og fleksible solceller blir innebygd i persienner fra Hydro Building Systems.
Energieffektivisering
– Hydro er Europas største leverandør av byggekomponenter i aluminium, og vi ser at byggeindustrien i større grad inkluderer solenergi i sine bygningssystemer, sier Glomnes og viser til vedtak om bedre energieffektivitet i europeiske bygg.
Hydro ser derfor store muligheter for å redusere bruken av energi i bygninger ved hjelp av integrerte solceller i bygningskomponentene. Energiforbruk i bygninger utgjør mellom 30 og 40 prosent av Europas totale forbruk.