Ordning med energiopsjoner i forbruk er en forsikringsordning, i tilfelle vannmagasinene går tomme om vinteren på grunn av lite nedbør og mye kulde.
Den innebærer at Statnett ber om bud og kjøper opsjoner som i vintersesongen kan brukes til nedregulering av forbruk for å redusere sannsynligheten for rasjonering ved svært anstrengte kraftsituasjoner (SAKS).
Ordningen har eksistert siden sesongen 2006/2007.
I fjor sommer ble det for vinteren vi nå har lagt bak oss inngått avtaler om kjøp av energiopsjoner i forbruk som samlet sett ville kunne gi maksimalt 449 MW effektreduksjon og med et samlet energivolum på 507 GWh.
Les også: Finnmark vil importere kraft fra Russland. Tord Lien sier nei
God spredning
Budene hadde ifølge Statnett god spredning både geografisk og mellom industrier. De dekket både treforedling, kjemisk, aluminium, ferro- og annen metallindustri.
Det ble kjøpt energiopsjoner i store deler av landet. Samlet opsjonspremie for energiopsjonene var 27,7 millioner kroner, ifølge Statnett.
Opsjonene kan aktiveres fra og med uke 1 til og med uke 20. Vinteren ble imidlertid svært mild, så det har ikke vært behov for å ta energiopsjonene i bruk.
Statnett ønsker imidlertid å videreføre ordningen med energiopsjoner enda et år, og søkte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om dette i vinter.
Les også: Statoil informerte Stortinget om 10 prosent tap i Utsira-kabelen
Høy effekt
I sin søknad, som Teknisk Ukeblad har sett, skriver de at det bud med høy effekt og varighet på 2-6 uker som gir størst nytte for kraftsystemet.
Statnett ønsker å komme i gang med budprosessen i mai og gjennomføre innkjøpene før sommeren.
NVE har tidligere vært skeptisk til ordningen med energiopsjoner. De har tvilt på om den vil være effektiv og være en reell forsikringsordning for å unngå rasjoneringssituasjoner.
OED var mindre kritisk innstilt til ordningen, men NVEs skepsis i 2008 førte til at Statnett hvert år har måttet søke NVE om å få holde auksjonen.
Les også: Klimaministeren tror på solenergirevolusjon
Ny evaluering
NVE har nå godkjent søknaden, men er enig med Statnett i at det nå er på sin plass med en grundig gjennomgang av Statnetts tiltak ved svært anstrengte kraftsituasjoner i tiden framover, og da også av ordningen med energiopsjoner i forbruk.
Derfor stiller NVE følgende vilkår:
«Statnett skal innen 1. november 2014 oversende NVE en evalueringsrapport som inneholder en vurdering av fremtidig behov for SAKS-tiltak og hvilke SAKS-tiltak som eventuelt vil være mest effektive, herunder en vurdering av mulige SAKS-tiltak utover de som er i dag».
Les også:
– Det er mange som sitter og vurderer om de skal våge å investere i vindkraft