Krisepakken regjeringen la frem i forrige uke går ikke uendret gjennom Stortinget.
Da regjeringens tiltakspakke for næringslivet ble lagt frem i forrige uke, ble den blant annet kritisert for ikke å endre avskrivingsreglene for maskiner. Samtidig som blant andre Norsk Industri mente taket for tilbakeføring av underskudd var for lavt.
Nå blir industrien hørt.
Øker tilbakeføring av underskudd
Når tiltakspakken behandles i finanskomiteen på Stortinget tirsdag 10. februar vil regjeringspartiene blant annet foreslå å øke taket for tilbakeføring av underskudd økes fra 5 til 20 millioner kroner, øke avskrivingen for investering i maskiner med til 30 prosent i år, og forlegne permitteringsperioden til 52 uker.
Det opprinnelige forslaget til tiltakspakke var på totalt 27 milliarder kroner. Regjeringspartienes endringer gjør tiltakene enda mer treffsikre og bidrar til å bedre likviditeten til bedrifter over hele landet.
Samlet vil skattetiltakene bety skattelette på nesten 5 milliarder kroner i 2009 til bedrifter over hele landet som er berørt av krisen.
I tiltakspakken som regjeringen la frem i forrige uke, ble det foreslått innført en midlertidig adgang for selskaper til å tilbakeføre underskudd mot tidligere overskudd.
Grensen på fem millioner kroner var for liten for de store industriselskapene, nå økes taket til 20 millioner kroner.
Industrien fikk gjennomslag
Industriens forslag om å øke avskriving for investering i maskiner ble forkastet av Finansdepartementet, men i Stortinget får industrien støtte.
– Regjeringen har fått mange tilbakemeldinger fra bedrifter og virksomheter i en rekke bransjer over hele landet om at avskrivningsatsene bør økes. Derfor innfører vi nå en ordning hvor industrien får en ekstra avskrivning på 10 prosent ved kjøp av maskiner, personbiler og inventar i 2009, heter det i en melding.
I dag er avskrivningssatsen 20 prosent per år. Dette tiltaket vil, ifølge de rødgrønne partiene, særlig hjelpe store industribedrifter.
Lengre permittering
Fagbevegelsen og NHO mente at regjeringens forslag om å utvide perioden med dagpenger under pemittering fra 30 til 42 dager, var for lite. Nå foreslår de rødgrønne partiene å utvide perioden ytterligere.
Antall dager med lønnsplikt under permittering ble i tiltakspakken foreslått satt ned fra 10 til 5 dager.
- Tiltaket tar hensyn til at nedgangskonjunkturen kan gi virksomheter midlertidige problemer. Derfor har vi ønsket å lette den økonomiske belastningen til disse virksomhetene ved å endre og utvide permitteringsreglene, heter det i meldingen.