Også norske selskaper er langt fremme på tidevannsenergi.
Hydra Tidal i Harstad tester nå Morild II, som består av fire turbiner på til sammen 1,5 MW. Tidevannsturbiner leverer faktisk flere driftstimer enn vindkraften, opptil 4000 fullasttimer årlig. De krever også mindre plass.
– Det blir en arealkamp framover. Vår fordel er at vi vet nøyaktig når turbinen lades, i motsetning til vindkraften. Marin energi krever også mindre arealer, sier direktør Eivind Nydal i Hydra Tidal til Teknisk Ukeblad.
Hovedsaken: Storslagen skotsk satsning
– Teknologien må modnes
Men det er ikke gjort i en håndvending å utvikle ny marin teknologi. Vindbransjen har holdt på med teknologiutvikling i tretti år.
Først de siste årene har det blitt en storindustri. Men det skjer mye innen marin energi for tiden.
– Det har vært mye prototypetesting for å komme inn i et kommersielt spor. Det må være et mellomtrinn her, en prekommersiell fase, sier Nydal.
– Du ser det på vindmøllesiden. Teknologien må modnes.
En del tidlige forsøk på å bygge tidevannsturbiner har endt med havari. Men når teknologien modnes, kan marin energi gi stor verdiskapning, tror direktøren.
Hammerfest: Comeback for tidevannskraft
Store tall
– La oss si at vi på sikt skal bygge ut en park i Lofoten på 130 kraftverk, og man har en kommersiell pris på 30 millioner kroner per stykk. Da begynner tallene å bli store, sier Nydal.
Rettere sagt 3,9 milliarder kroner. Dette er et tenkt tall, men det viser at marin energi kan gi arbeidsplasser når det blir mangel på hydrokarboner. Kompetanse fra offshoresektoren kan også bidra til utviklingen av marin energi.
– Så kan man ta hardt i og si at man for eksempel produserer ett kraftverk i uka, og da tar det tre år å produsere en slik park. Det kan gi mange arbeidsplasser og bli noe stort. Vi har hatt 60 leverandører inne til å bygge vår prototype, så dette gir ringvirkninger, sier Nydal.
Tidevannskraft: <br/> Hammerfest kan vinne i Skottland
– Asia er ikke utforsket
Nydal mener at Hydra Tidal på ett eller annet tidspunkt må se til Skottland. Men det viktigste nå er å utvikle og kvalifisere kraftverkene.
– Vi må ha nærhet til teknologien, sier Nydal, som drømmer om markedet i Asia.
– Det er noen gigantiske tidevannsforskjeller i Asia som ikke er godt nok utforsket, sier han.
Hydra Tidal har fått veldig god støtte fra Enova og Innovasjon Norge, mener direktøren. Nå gjenstår det å gjøre marin energi til noe mer.
– Vi har meldt oss på i kretsmesterskapet i liten bakke. Nå må vi ta det videre, sier Nydal.
Mer om Hydra Tidal: Vil tappe havstrømmene