INDUSTRI

Tjener på våpenforbud

SPESIALMASKIN: Nammo har en egen spesialmaskin for demontering av bomblets ved anlegget Nammo Buck i Tyskland.
SPESIALMASKIN: Nammo har en egen spesialmaskin for demontering av bomblets ved anlegget Nammo Buck i Tyskland. Bilde: NAMMO
Camilla Aadland
26. aug. 2010 - 12:03

I juli ble de aller siste norske klasebombene sprengt i gruvene på Løkken i Sør-Trøndelag. Statssekretær i forsvarsdepartementet, Roger Ingebrigtsen, trykket selv på knappen som sprengte de siste av i alt 52 000 klasebomber Norge kjøpte i 1992.

KLARGJØRES: Her er forberedelsene til destruering av klasebomber i gruven på Løkken Verk i gang.
I juli ble de aller siste norske klasebombene sprengt i gruvene på Løkken i Sør-Trøndelag. Statssekretær i forsvarsdepartementet, Roger Ingebrigtsen, trykket selv på knappen som sprengte de siste av i alt 52 000 klasebomber Norge kjøpte i 1992. KLARGJØRES: Her er forberedelsene til destruering av klasebomber i gruven på Løkken Verk i gang. NAMMO

Men det er Nammo som har stått for destrueringen av de norske klasebombene.



Kontrakt med Storbritannia

Håpet er at det internasjonale forbudet som nå har trådt i kraft, skal gi mer destrueringsjobb til Nammo.

– Vi har store forhåpninger om at det skal få litt betydning for oss med tanke på flere kontrakter innen destruksjon av klasevåpen. Dette er et av flere områder vi er gode på innen demilitarisering, sier kommunikasjonsdirektør Sissel Solum i Nammo Gruppen.

I sommer inngikk Nammo en kontrakt med Storbritannia om å destruere deres klasevåpen. Våpenprodusenten har anlegg for destruksjon både i Norge, Sverige og Tyskland.

– I Norge destruerer vi i en gruve ved Løkken verk. I Tyskland har vi fått konstruert en spesialmaskin som plukker de små bombene ut av sin beholder. Disse går deretter videre til en ny prosess der de blir destruert, forteller Solum.

Norske klasevåpen har blitt destruert i en gruve ved Løkken verk i Sør-Trøndelag.
TILINTETGJORT: Norske klasevåpen har blitt destruert i en gruve ved Løkken verk i Sør-Trøndelag. NAMMO

Resirkuleres

Rundt halvparten av det som destrueres ved anlegget i Tyskland resirkuleres. Kruttet selges til sivile formål, som vei- og tunnelbygging, mens metallet gjenvinnes på vanlig måte.

– Sikkerhet og miljø er svært viktig ved destruksjon, spesielt på klasevåpen, understreker kommunikasjonsdirektøren.

Hun anslår at det kun er et par industrielle og noen nasjonale aktører i Europa som driver med destruksjon av ammunisjon.

– Hvor viktig er dette for Nammo?

Kommunikasjonsdirektør Sissel Solum i Nammo
VIKTIG: Kommunikasjonsdirektør Sissel Solum i Nammo sier destruksjon av våpen er viktig for selskapet. STEIN HENNINGSEN
– Det er ett av fem forretningsområder vi har valgt å satse på. Økonomisk er det ikke det største forretningsområdet, men det er veldig viktig for oss. Det er en del av vårt ansvar. Vi har kompetanse på dette området og kan følge produktet fra produksjon til destruksjon på en trygg måte, sier Solum.

Norge var stor pådriver for avtalen fra 2008 som forbyr klaseammunisjon. Til nå har 106 land skrevet under avtalen, og dermed også forpliktet seg til å ødelegge alle lagre av slik ammunisjon, skriver Adresseavisen.

I mars 2009 inngikk Forsvaret og Nammo Demil Divisjon AB kontrakt om destruksjon av den norske beholdningen av klaseammunisjon. Destruksjonsjobben har kostet mellom 16 og 17 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.