De tre kraftselskapene Agder Energi, Østfold Energi og Skagerak Energi var blant initiativtagerne til Skanled. Nå har de enten solgt seg ut eller ned i prosjektet.
Det statlige selskapet Petoro overtar i stedet 25 prosent av eierandelene.
– Vi la inn fire millioner kroner i utredningskostnader i prosjektet. Nå har vi kommet så langt at Petoro har tro på prosjektet, og det tar vi som en anerkjennelse. Det borger for at det blir en realitet, sier konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi til Teknisk Ukeblad.
Les saken:
500 millioner
Han forteller at Agder Energi har blitt mer og mer opptatt av fornybar energi, og dermed ikke ser seg tjent med å ha store posisjoner i gass.
– Hvis vi skulle hatt en videre deltagelse med vår fem prosents eierandel, ville det betydd utgifter på 500 millioner kroner, sier Nysted og viser til at kostnaden på rørledningen er beregnet til 10 milliarder kroner.
– Agder Energi er bedre tjent med å investere penger i det vi kan, nemlig fornybar energi, sier konsernsjefen.
Behov for gass
Han har tro på at Skanled kan bli noe av.
– Jeg tror det er i tiden å få en rørledning til Sverige, Danmark, Polen og Tyskland. Hvis vi skal trekke paralleller til Russland, ser vi at det mer enn noensinne er behov for denne rørledningen, sier han.
Ikke gasskraftverk likevel
Østfold Energi hadde en eierandel på ti prosent i Skanled, men har nå trukket seg helt ut.
– Vi ble opprinnelig med fordi vi hadde et berettiget håp om en rørledning fra Grenland mot Oslofjorden. Der hadde vi planer om et gasskraftverk på Slagentangen. Disse planene er nå lagt på is fordi kraftsituasjonen i Øst-Norge er annerledes enn da vi forhåndsmeldte gasskraftverket. Vår interesse i selve røret er dermed ikke den samme, sier administrerende direktør Rolf Gjermundsen i Østfold Energi til Teknisk Ukeblad.
Men kanskje på Herøya?
Skagerak Energi har halvert sin eierandel til ti prosent, og har også mindre gassbehov som hovedårsak.
– Vårt engasjement i gassrørledningen har vært knyttet til behov for gass til gasskraftverk, men nå er behovet for gass redusert, sier kommunikasjonsdirektør Thorleif Leifsen.
Kraftselskapet var med på planene om gasskraftverk ved Slagentangen.
– Vi jobber fremdeles med planene om et gasskraftverk på Herøya. Dette er skjøvet ut i tid. Gasskraftverket vi har kjører ikke akkurat for full maskin, sier Leifsen, og viser til Kårstø som har stått stille i ett år.
– Planene våre er skjøvet to år ut i tid, men det er ikke lagt dødt, sier Leifsen.