INDUSTRI

– Trodde de hadde lov

AVVISER EKSPLOSJON: Det er ingen fare for eksplosjoner som denne på Vest Tank i Gulen hos Oleon i Sandefjord, ifølge selskapet DVS Norge. De innrømmer å ha lagret farlig avfall hos Oleon, men sier de trodde Oleon hadde tillatelse. DVS har bygget et splitter nytt behandlingsanlegg på Mongstad og vil hente avfallet i august.
AVVISER EKSPLOSJON: Det er ingen fare for eksplosjoner som denne på Vest Tank i Gulen hos Oleon i Sandefjord, ifølge selskapet DVS Norge. De innrømmer å ha lagret farlig avfall hos Oleon, men sier de trodde Oleon hadde tillatelse. DVS har bygget et splitter nytt behandlingsanlegg på Mongstad og vil hente avfallet i august. Bilde: Kåre Næss/Statoil
Kjetil Malkenes Hovland
20. juni 2011 - 10:12

– Det er vårt lager, det er vi som har levert dette til Oleon, sier Jan Henning Legreid, som tok over som daglig leder i DVS Norge 1. juni.

Selskapet holder til på Mongstad, hvor de har bygget et stort behandlingsanlegg for farlig avfall fra plattformene i Nordsjøen. DVS Norge innrømmer å ha sendt rundt ti båtlaster farlig avfall til Oleon i Sandefjord, hvor Bellona i dag aksjonerer.

Båtlastene var skikkelig merket med at det var farlig avfall, understreker selskapet.

Les også: Bellona-aksjon i Sandefjord

– Ingen akutt fare

Det kan være en eksplosjonsfare ved det farlige avfallet som lagres ved Oleon, sier Bellona til Teknisk Ukeblad i formiddag. Men DVS Norge avviser dette.

– Det er en blanding av sedimenter fra Nordsjøen, slopvann fra plattformer og rester av borekjemikalier. Noe er vannbasert, og noe oljebasert mud. Vi har deklarert dette inn som farlig avfall hos Oleon, og har deklarering på alt vi har levert. Dette er ikke noe brannfarlig. Flammepunktet på oljen er på over 110 grader, så det er ingen akutt fare for at noe skal gå i luften, sier Legreid.

– Men Oleon kan kun ta imot prosessvann, ifølge tillatelsene deres?

– Opprinnelig lå det også avfall fra Full City på Oleon sitt anlegg. Vi var faktisk litt naive og trodde de hadde lov til å ta imot dette. Vi har ikke fått noen reaksjoner fra Oleon på våre deklarasjoner, sier Legreid.

Bellonas 25-årsmagasin.
– Opprinnelig lå det også avfall fra Full City på Oleon sitt anlegg. Vi var faktisk litt naive og trodde de hadde lov til å ta imot dette. Vi har ikke fått noen reaksjoner fra Oleon på våre deklarasjoner, sier Legreid. FRAMPEK: Slik fremstår Fredric Hauge på organisasjonens jubileumsmagasin ved 25-årsdagen i forrige uke. Denne uken er han ute på aksjon, denne gang hos Oleon i Sandefjord. Bellona

Fikk ikke se konsesjon

Det er rundt 30 000 kubikkmeter med farlig avfall som er lagret hos Oleon. DVS Norge sier de har etterlyst konsesjonen fra Oleon, men ikke fått den.

– Det ser vi i ettertid var dumt av oss. De har søkt ny konsesjon, det ble vi informert om. Jeg antok at de ville bruke opplysningene fra våre deklarasjoner, men det ser ut til at de bare har brukt deklarasjonen fra den første lasten vår, som var prosessvann. Vi har antatt at de har brukt våre deklarasjoner, som tydelig sier hvilke produkter dette er. At det ikke skjedde var veldig overraskende for oss, sier Legreid.

– Dere mener at det er Oleons feil hvis noe uheldig eller ulovlig har skjedd her?

– Ut fra vårt synspunkt er det det. Vi har vært helt åpne på hva vi har levert, og har levert deklarasjoner hvor det står cirka prosentmengde sedimenter, og samlet produktmengde. Vi har dokumentert alt vi skal dokumentert, sier Legreid.

Tilbake til Mongstad

DVS Norge har bygget et stort prosessanlegg til 160 millioner kroner på Mongstad, som nå er i siste fase med testing og utprøvning. Det er hit avfallet skal.

– Planen vår er å ta dette tilbake til Mongstad. Vi har bygget et svært prosessanlegg som vi tester nå. Den termiske delen er under innkjøring. Fellingsanlegget til vannbehandlingen er klart i slutten av måneden, og dekanterne som skal avvanne slammet og gjøre det tørt og klart til termisk forbrenning, de er på plass. Vi er like ved oppstart. Vi har allerede gjort klart for en båt som skal hente avfallet i Sandefjord i august. Vi ville vente fordi lastingen kan gi litt lukt og støy.

– Burde dere ha sjekket at Oleon hadde sitt på det tørre?

– Helt klart. Det er først og fremst der jeg tar selvkritikk. Vi har bedt om dokumentasjon, men ikke fulgt godt nok opp. Vi satt og ventet på en ny tillatelse. Vi har vært naive og i god tro, sier Legreid.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Se på dokumentene

Direktør Jan Rørvik Johnsen ved Oleon sier til Aftenposten at han føler seg ført bak lyset.

– Det har han ingen grunn til. Vi har sendt ti båtlaster. Han kan bare se på lastedokumentene. Vi har gjort det vi skal. Hvis han ikke har lest dem, så¿ Det kan godt være at de er blitt lurt av deklarasjonene, og ikke trodd at det var farlig avfall. Jeg vet ikke. Men for meg virker ikke Oleon som kjeltringer, sier Legreid.

Det er bare noen få anlegg som kan ta imot den stadig økende mengden farlig avfall fra Nordsjøen. Noen av dem er Wergeland Halsvik, TWMA og Franzefoss. De siste årene har det ikke vært mange nok til å ta unna alt.

– Sprengt kapasitet

– I 2010 var kapasiteten fullstendig sprengt. Regelen har vært at det ikke har vært plass noen steder. Da har man to alternativer, enten eksportere det eller stoppe å bore. Det har vært en enorm aktivitet i Nordsjøen. Det bores mer og mer, og vi har tatt konsekvensen av det med å bygge et moderne, bra anlegg på Mongstad, med helautomatisk drift og veldig høy kapasitet, sier Legreid.

Han forteller at selskapet også har en alternativ løsning med å eksportere til Danmark.

– Vi har en backup, sier han.

Nils Bøhmer:<br/> – Viktig å ivareta vaktbikkjerollen

Bellona 25 år i forrige uke: – Verden har lånt i karbonbanken

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.