Arbeidsforholdene for ansatte i nærskipsflåten er slitsomme og kan gå på sikkerheten løs. Det viser en undersøkelse blant besetningsmedlemmene på 10 fraktefartøy.
Konklusjonen er at noen av sjøfolkene er farlig trøtte, har for mye å gjøre og ikke opplever at de kan forme egen arbeidssituasjon.
Jakter årsak
Det er NTNU Samfunnsforskning som har utført undersøkelsen på vegne av Sjøfartsdirektoratet.
En stor del av grunnstøtingene langs norskekysten skjer med frakteflåten. Direktoratet satte i gang undersøkelsen for å prøve å finne årsaken.
Kan bli alvorlige
– De siste ti årene har det i gjennomsnitt vært rundt 35 grunnstøtinger årlig. Selv om de fleste hendelsene resulterer i mindre skader, er det også en rekke eksempler på at de kan føre til storulykker som involverer miljøforurensning, totalforlis og tap av menneskeliv, sier avdelingsdirektør Bjørn E. Pedersen i Sjøfartsdirektoratet .
Han peker på at hensikten med prosjektet har vært å få mer faktabasert kunnskap om drifts- og arbeidsforhold i fraktefarten.
Intervjuer og skjema
Forskerne fra NTNU Samfunnsforskning besøkte 10 fartøy, observerte, snakket med og intervjuet besetningen. Om lag 70 fylte også ut spørreskjemaer.
Spørreundersøkelsen viser blant annet at en fjerdedel av de spurte mener at de av og til er så trøtte i arbeidstiden at det går på sikkerheten løs. De som har gode rammebetingelser føler seg sjelden så trøtte.
Sjøfolk på skip med hyppige anløp, stor arbeidsmengde og dårlige kontraktsforhold rapporterer om uforsvarlig trøtthet.