Den nye administrerende direktøren i Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth sier at vi må bygge opp en sterkere kultur for å bli gründer i Norge.
– Vi trenger sårt å skape en kultur hvor det er helt greit at unge mennesker vil skape noe og gå «gründerstien» - vi har klart det på idrettsarenaen, sier Krohn Traaseth til Teknisk Ukeblad.
Aksept for feil
Hun legger til at parallelt med det må vi ha mer forståelse for feil, særlig når det gjelder offentlige selskaper.
– Vi trenger å bygge opp en forståelse for at når store, etablerte, for eksempel offentlige selskaper tester seg frem i omstilling til en digital tid – så kommer de til å gjøre feil. Det må vi ha en større aksept for fremover.
Krohn Traaseth sier at nystartede bedrifter er viktige pådrivere for radikal endring, innovasjon og omstilling i økonomien.
– Derfor trenger samfunnet flere gründere, og vi trenger flere intraprenører fremover. De som jobber med entreprenørskap i eksisterende, store bedrifter i omstilling. Vi trenger å ha fokus på begge deler, sammen utgjør de en enorm skaperkraft, sier Krohn Traaseth.
Mangel på hjelp i tidlig fase
Krohn Traaseth sier at det ikke er mangel på ideer i Norge, men vi mangler kultur for å utvikle gode ideer som har et internasjonalt vekstpotensiale.
– Da må vi bistå med å bygge den kulturen, og sørge for at flere gründere får testet ut ideene så tidlig som mulig for å se om de har livets rett og hva som egentlig skal til for å lykkes ute.
Krohn Traaseth sier at statens rolle blir viktig når man konkurrerer med gründere over hele verden.
– Etablerertilskuddet i Innovasjon Norge bidrar til en slik treningsarena. Samtidig erfarer vi at det ikke bare er tilskuddet som gir verdi til gründerne. De har også behov for nettverk og sparringspartnere i oppstartsfasen.
Les også: Så mye vokste omsetningen for gründerne som fikk støtte fra Innovasjon Norge
300 millioner kroner
– Stemmer det at dere vil jobbe mer med støtte til grundere helt i startfasen?
– Ja, det stemmer og det er vi glade for!
Hun sier at i statsbudsjettet for neste år har Innovasjon Norge fått en økning på 110 millioner kroner for å støtte gründere i tidligfasen.
– Det er svært gode nyheter for oss og ikke minst for norske gründere. Det betyr at vi i 2015 har en totalramme på rundt 300 millioner ,og vil finansiere rundt 1000 nye gründere. I 2014 var total ramme på cirka 200 millioner kroner.
– For 2015 er også midlene i mye større grad landsdekkende. Kun en fjerdedel er øremerket distrikt.
Les også: Fikk avslag fra Innovasjon Norge, slo an i USA
Hva skal til for å lykkes
Krohn Traaseth legger vekt på at for å lykkes som gründer bør man ønske å skape noe utover det å bli rik selv.
– Deretter kommer pågangsmot og en stålvilje hvor man ikke gir seg når ting blir tøft, når man som mest lyst har til å gi opp – det er dette som skiller klinten fra hveten.
Kapital spiller også en viktig rolle, men Krohn Traaseth påpeker at investorer først og fremst ser på personer og teamet før de ser på ideer.
– En halvgod ide kan blir stor med suverene gründere og en knallgod ide kan bli ødelagt av grundere som gir opp eller lar seg friste av uetiske valg.
Les også: Ny «akselerator» skal gi mer innovasjon i byggenæringen
Innovasjon er ikke ideer
Israel har med liknende befokningstall på 60 år lyktes med å skape flere oppstartsbedrifter enn noen andre land i verden. 63 av dem er å finne på Nasdaq-indeksen.
Saul Singer, forfatteren bak den internasjonale bestselgeren Israel Start-up Nation, sier at man tar vanligvis feil av hva som er innovasjon.
– Hvis du søker på innovasjon i bildesøk får du opp mange bilder av lyspærer. Man tror at innovasjon er ideer. Innovasjon er ikke ideer. Ideer er bare en liten del av det. Det som gjør en ide til en startup er handling, at du må ta risiko og satse, sier Singer under sitt besøk hos Civita og Oslo Innovation Week denne uken.
Mer enn bare penger
Singer sier at en av grunnene til hvorfor Israel huser så mange oppstartsbedrifter som lykkes er mer enn bare nok kapital til grunderne.
– Det handler om å bygge opp et godt økosystem for grundere som består av viktige deler som utdanning, forskning og store industrier.
Hans råd til Norge og europeiske land er å ikke streve med å bygge opp et økosystem for grundere alene. Ulike land har ulike styrker.
– Mitt råd: Ikke gjør det alene. Hvert eneste land gjør det alene. Hvorfor ikke kombinere våre systemer? Hvis man ser på sammensetting i de ulike grunderteam overalt så er det som oftest folk fra hele verden. Bygg broer på tvers av landene.
Les også: Denne tanken har æren for noen av verdens beste skip
For mye fokus på fond
Traaseth er enig i at et godt økosystem er nødvendig for gründere.
– Vi har i Norge hatt mer fokus på fondene, fondenes størrelse og hvem som skal forvalte dem enn hva som faktisk har kommet ut av de fondene vi allerede har etablert. Vi snakker i veldig liten grad om gründerne, ideene som kommersialiseres og bevisst benyttet dem som gode eksempler.
Hun sier at det er viktig å ha fokus på resultatene underveis.
– Å følge dem i ulike situasjoner og å lære når de gjør feil er viktigere enn å bruke tid og penger på å lage rapporter på tellekanter som opplagt ikke fanger opp essensen og læringen, som er det som vil bygge den kulturen vi trenger for å stimulere mer til skaperkraft.
– Vil det skje endringer i Innovasjon Norge fremover?
– Det vil skje mange endringer. Jeg kommer tilbake til det om kort tid.
Les også:
Skyleverandør slakter egen bransje: – Kutt ut nettskyen