INDUSTRI

Vinner Birkelandsprisen for rent vann og miljøvennlig ammoniakk

Får 100.000 kroner.

VINNER: Jonathan Polfus har blant annet sett på muligheten til å lage fotokatalysatorer som kan brukes til å drepe bakterier i vann. I tillegg kan forskningen hans brukes til mer miljøvennlig ammoniakkproduksjon. Foto: Peder Qvale
VINNER: Jonathan Polfus har blant annet sett på muligheten til å lage fotokatalysatorer som kan brukes til å drepe bakterier i vann. I tillegg kan forskningen hans brukes til mer miljøvennlig ammoniakkproduksjon. Foto: Peder Qvale
26. sep. 2013 - 10:35
Vis mer

I dag får Jonathan Polfus årets Birkelandpris på 100 000 kroner fra Yara på grunn av arbeidet sitt under doktorgraden. Prisen deles ut under Birkelandsforelesningen på Det Norske Videnskaps-Akademi torsdag kveld.

I følge juryen har forskningen til Polfus mange mulige anvendelser.

– Avhandlingen inneholder seks artikler som er publisert i høytrangerte internasjonale tidsskrifter med Polfus som førsteforfatter. Siste artikkel i avhandlingen gir en glimrende oversikt over eksperimentelle og teoretiske studier av defektkjemien av nitrogen i oksider, skriver de.

Les også: Snart kan madrassen din lages av CO2

Nitrogen i oksider

– Resultatene fra Polfus’ arbeid har et stort potensial til å bidra til mer miljøvennlige metoder for å produsere energi, og har også mulige anvendelser rettet mot utvikling av mer effektive vannrensesystemer samt til forbedring av korrosjonsegenskaper i materialer, skriver juryen.

Kort fortalt dreier forskningen seg om hvordan nitrogen kan løses i metalloksider.

Han har funnet ut hvordan tilførsel av nitrogen gir såkalte punktdefekter i oksidstrukturen og hvordan disse påvirker de funksjonelle egenskapene til materialet.

Les også: Blir bedre ingeniører med real matte

Rent vann

Komplisert, ja. Men i praksis er denne kunnskapen viktig for å lage fotokatalysatorer som kan brukes til å drepe bakterier i vann.

Fordelene med det siste er åpenbare, spesielt for de delene av verden som sliter med mangel på rent vann.

Les også: Her er maskinen som lager drikkevann av svette

Ny måte

Hovedpersonen selv har nå fått jobb på Sintef. Der ser han på muligheten for å videreføre forskningen, blant annet i en helt ny produksjonsmetode for ammoniakk.

Ammoniakk, som er et svært viktig råstoff for en gjødselsprodusent som Yara, er kostbart og energikrevende å lage. Til nå har man lent seg på den tradisjonelle Habor-Bosch-prosessen, som går ut på at man tilfører nitrogen og hydrogen sammen under høyt trykk for å lage den illeluktende gassen.

I samarbeid med UiO og NTNU foreslår Polfus at man aktiverer nitrogen på en ny måte for å gi en mer CO2-nøytral prosess.

Idéen gjorde at han nylig fikk støtte av Forskningsrådet i forbindelse med deres satsing på kreative og nytenkende energikonsepter.

Les også: Gammel teknologi kan gi ny aluminaindustri i Norge

Spente

Både gjødselsprodusenten Yara (som har en representant i juryen) og Polfus er nå spente på hva forskningen kan føre til.

– Ammoniakk er det viktigste råstoffet vårt. For å lage det trenger vi tilgang til gass, og det gir CO2-utslipp. I tillegg er det kapitalintensivt å produsere det. Dette kan være et steg på veien mot en metode som er CO2-nøytral, sier innovasjonsdirektør Pierre Herben i Yara.

– Jeg er overveldet over å få prisen, og det er selvfølgelig veldig gøy. Jeg anerkjenner veilederne mine og forskningsgruppen jeg har vært på. De har vært viktige for å få dette til. Vi har kommet opp med et nytt konsept, og håper det blir utnyttet i framtiden, sier Polfus.

Les også: Ingeniørstudentene skal få bedre utstyr

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.