OLJE OG GASS

Industrien frykter nedbemanninger etter innstramminger i oljeselskapene

Norsk Industri bekymret for leverandørindustrien.

INNSPARING: Oljeselskapene skal spare penger. Det kan gå utover leverandørindustrien.
INNSPARING: Oljeselskapene skal spare penger. Det kan gå utover leverandørindustrien. Bilde: Peder Qvale
4. feb. 2014 - 13:51

Statoil-sjef Helge Lund har de siste månedene gjort det klart at selskapet må kutte kostnader for å være lønnsomme.

Selskapet har fulgt opp med å kutte 239 stillinger innen IT, eiendom, finans, kontroll og skal også kutte utgiftene fra landanleggene med én milliard kroner.

I går kom i tillegg meldingen om at 100 av 330 forretningsutviklere skal ut.

Les også: – Norge og Nordsjøen har blitt mindre attraktivt for investeringer

Vanskeligere tider

Nedskjæringer som dette får det til å skjelve i buksene til leverandørindustrien. Også hos Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen.

– Hvis oljeselskapene må stramme inn og utsette store oppdrag innenfor service og modifikasjon er det ikke noe annet man kan gjøre enn å tilpasse seg det. Det betyr at det blir nedbemanning i en del av de selskapene som tar utgangspunkt i at det kommer større oppdrag, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også: På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

Mot normalår

I dag presenterte bransjeorganisasjonen hans konjunkturrapporten for 2014, hvor det riktignok kom fram at industribedriftene forventer en omsetning- og eksportvekst på fire prosent.

Men leverandørindustrien, som i slutten av 2012 og i fjor opplevde at flere store kontrakter som byggingen av Aasta Hansteen og Gina Krog-plattformene gikk til utenlandske verft, kan få et nervepirrende 2014.

– Vi har trøstet oss med at store deler av leverandørindustrien ville få store oppdrag innenfor modifikasjon og service, men signalene i det siste viser at den type oppdrag blir strammet inn på og utsatt, sier Lier-Hansen.

Les også: Ansatte kuttes og nyansatte droppes i subseabransjen

BEKYMRET: Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen sier norsk industri er på vei inn i et normalår i 2014, men frykter likevel for leverandørene til oljeselskapene.
BEKYMRET: Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen sier norsk industri er på vei inn i et normalår i 2014, men frykter likevel for leverandørene til oljeselskapene.

Må få ned lønnsveksten

Norsk Industri-sjefen sier den eneste løsningen er at norske bedrifter må være mer effektive enn konkurrentene.

– Vi ligger så langt unna de andre, så vi får det ikke ned til et konkurransedyktig nivå i den forstand at vi får et «level playing field» med tyskere, svensker og andre. Det som er målet er å ha en lønnsutvikling framover som gjør at vi ikke svekker konkurranseevnen ytterligere. Vi må ha en lønnsutvikling som er mer lik den i våre konkurrentland. Det er det beste vi kan håpe på, mener han.

Les også: Oljedirektørene hadde over 20 prosent lønnsvekst i fjor

Vil ned på to-tallet

Lier-Hansen vil derfor at veksten i årets lønnsoppgjør må ned på to-tallet.   

– Mange land har brukt de siste seks-sju årene til å gjøre innstramminger, gjennomføre veldig moderate lønnsoppgjør og gjorde mange politiske grep for å styrke industrien sin. Vi har nesten gjort det motsatte. Vi har brukt disse årene til å ha en lønnsutvikling som har vært skyhøy i forhold til konkurrentene våre. Dermed har vi svekket vår egen konkurransekraft. Vi har også hatt for lite investeringer i deler av industrien. Det betyr at vi ikke har en industri som er moderne nok til å svare på den kostnadsutfordringen som ligger i høye norske lønninger. Vi har en del å ta igjen, sier han.

– Det er en grense for hvor lenge man kan tåle en kostnadsbase som øker relativt mye i forhold til konkurrentene. Selv om vi er smarte er vi ikke smartere enn alle andre, konkluderer han.

Les også:

Disse har høyere lønnsvekst enn oljeingeniørene

Statoil krever mer effektive ingeniører

Disse studiene garanterer jobb

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.