Slik beskriver direktøren for Statens strålevern, Ole Harbitz, status søndag kveld. Han vil verken underkjenne farene eller overdrive dem, men fastslår at det ikke er snakk om løpske reaktorer som når som helst kan eksplodere og sende skyer av livstruende, radioaktive stoffer ut i omgivelsene.
– Det blir feil med dommedagsbeskrivelser. Det er ikke slik ved noen av reaktorene. Men situasjonen er uavklart, siden nødsystemer for strøm og kjøling er slått ut av monsterbølgene. Det er vannet og ikke rystelsene etter jordskjelvet som er problemet, sier Harbitz til NTB.
Statsministeren: – Verste krisen i Japan siden andre verdenskrig
Holder stand
Stråleverndirektøren sier at det en bred oppfatning i internasjonale ekspertmiljøer at reaktorkjernene, der de livsfarlige brenselstavene skal være nedsenket i vann, foreløpig synes å være intakte. Innkapslingen rundt dette igjen holder stand mot ekstrem varme og høyt trykk.
Strålevernet sier det er tegn til oppbygging av hydrogengass i bygningen som huser reaktor 3 ved kraftverket Fukushima Daiichi. Dette kan føre til en eksplosjon, på samme måte som ved reaktor 1 lørdag, da taket og veggene ble blåst ut.
Les også: Desperat innsats for å unngå radioaktive utslipp
Har kunnskapen
Harbitz sier at Japan er nummer tre i verden når det gjelder bruk og avhengighet av atomkraft, bare forbigått av USA og Frankrike. Han mener japanerne følgelig besitter stor kunnskap om slike kraftverk. Ulykken i Japan er satt til kategori 4 i farlighetsgrad, mens Tsjernobyl var i kategori 7.
Strålevernet anser det fortsatt som utelukket med helsekonsekvenser i Norge, selv etter et større utslipp til luft.
– Det vil nok la seg måle, men er ikke farlig for innbyggerne, sier Harbitz.
Les også: Mulig nedsmelting ved to reaktorer
Etter boken
Han mener det verden nå er vitne til, ikke kan betegnes som panikkartet famling etter tiltak som kanskje virker.
– Kraftverkene følger opptrukne prosedyrer for hva som skal gjøres i ekstreme situasjoner. Men situasjonen for reaktor 3 ved Fukushima Daiichi har forverret seg, siden sjøvann pumpes inn for å kjøle, sier Harbitz.
Han legger til at det å slippe ut luft er et normalt tiltak for å redusere trykket som bygger seg opp i reaktorkammeret, men at slik ventilering er så sterkt fortynnet at det knapt utgjør noen helsefare.
Les også: – Alvorligste atomsituasjon siden Tsjernobyl
Følger nøye med
Det som uansett kan fastslås, er at reaktorene 1 og 3 er totalt havarert og ikke kan brukes. Når temperaturen faller og forholdene blir tilnærmet normale, må det radioaktive stoffet hentes ut og håndteres på linje med annet ekstremt farlig avfall.
Japan har 55 lettvannsreaktorer spredd over hele landet. Nå er 11 av disse satt ut av drift, og følgene blir store for strømforsyningen. Japanske myndigheter har derfor innført sektorvis utkobling.
Harbitz peker på at kjernekraft er på frammarsj og at flere land følger ekstra nøye med på det som skjer. Blant dem er Italia og Polen, som begge vurderer å bygge atomkraftverk for første gang.
Les også: Kjemper for å unngå atomkatastrofe