IT

Ingen helsefarlig stråling

Ekspertgruppe uvanlig sikker i sin sak.

SMÅTT: Strålingsdosene fra sendre og utstyr er så små og forskningsresultatene så klare at Folkehelseinstituttets ekspertgruppe er trygg på at det ikke følger helseskader i kjølvannet av mobil- og internettbruk.
SMÅTT: Strålingsdosene fra sendre og utstyr er så små og forskningsresultatene så klare at Folkehelseinstituttets ekspertgruppe er trygg på at det ikke følger helseskader i kjølvannet av mobil- og internettbruk. Bilde: colourbox.com
13. sep. 2012 - 14:24

Det er ikke vitenskapelig grunnlag for å si at de svake elektromagnetiske feltene rundt mobiltelefoner og annet sendeutstyr gir helseskader.

Det er konklusjonen i en rapport om stråling fra svake elektromagnetiske felt, fra en ekspertgruppe ledet av Folkehelseinstituttet.

Les også: Slik påvirker mobilen flyets sikkerhet

Slike svake elektromagnetiske felt finnes en rekke steder, blant annet i:

  • Mobiltelefoner
  • Trådløse telefoner
  • Trådløse nettverk
  • Basestasjoner for mobiltelefoner
  • Kringkastingssendere

Feltstyrke

Ekspertgruppen har sett på hvor sterke feltene er, om de utgjør en helserisiko, hvilke regler som gjelder og om grenseverdier overholdes.

Grenseverdiene for elektromagnetiske felt rundt sendere i mobiltelefoner og annet utstyr skal være de samme som anbefalt av Den internasjonale kommisjonen for vern mot ikke-ioniserende stråling (ICNIRP).

Disse grensene er basert på at felt over en viss styrke kan føre til skadelig oppvarming av vev. ICNIRP har ikke påvist andre helseskadelige effekter under dette nivået.

Grenseverdiene for svake felt er 50 ganger under det nivået som kan gi oppvarming av menneskelig vev eller som kan få nerveceller til å avfyre signaler.

Les også: Mobilbruk gir ikke økt kreftrisiko

Bekymringer

Bakgrunnen for denne gjennomgangen av mulig helsefare er en rekke bekymringsmeldinger om at slike svake felt likevel kan skade helsen.

Ekspertgruppen er nedsatt av Folkehelseinstituttet etter oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet og Samferdselsdepartementet, med medlemmer fra norske og svenske forskningsinstitusjoner.

Assisterende direktør Jan Alexander ved Folkehelseinstituttet har ledet utvalget.

Så du denne? Mindre hjernekreft tross mobileksplosjon

Ingen fare

Gruppen fant ikke grunnlag for at de svake feltene rundt mobiltelefoner og annet sendeutstyr øker risikoen for kreft, nedsatt fruktbarhet hos menn, andre skader på reproduksjon, andre skader på nervesystemet eller andre sykdommer og helseskader.

Ekspertgruppen finner heller ikke at mobiltelefoner og annet utstyr kan føre til el-overfølsomhet.

Les også:

– De under 20 bør kun sende SMS

Advarsel

Gruppens leder, assisterende direktør Jan Alexander ved Folkehelseinstituttet, advarer likevel mot å overse slike plager.

– Et stort antall studier tyder på at plagene må ha andre årsaker enn fysisk påvirkning fra svake elektromagnetiske felt rundt mobiltelefoner, trådløse sendere og annet trådløst utstyr. Vi har ikke forskning som støtter at tiltak hjelper, for eksempel å redusere bruk av mobiltelefon eller trådløse nettverk. Vi mener at pasienter med slike helseplager må tas alvorlig av helsevesenet. Det er behov for økt kompetanse i helsetjenesten om denne pasientgruppen, sier Alexander på Folkehelseinstituttets egen hjemmeside.

Oppvarming av huden ved langvarig mobilsamtale skyldes varme fra batteriet, og ikke fra radiosenderen i telefonen. Det elektromagnetiske feltet vil i svært liten eller ingen grad bidra til oppvarmingen:

Kroppen vil «fjerne» varmen gjennom blodgjennomstrømmingen, på samme måte som kroppen ellers regulerer temperaturen, ifølge ekspertgruppen.

Les også: Scanner kreft med mindre radioaktivitet

Mobil sterkest

Når man sammenlikner styrken på feltet rundt ulike typer utstyr, kommer det å snakke i egen mobiltelefon øverst på lista, mens trådløse nettverk for internett kommer nederst.

Også basestasjoner og kringkastingssendere kommer lavt ned.

Feltstyrken rundt mobiltelefonen blir mindre når det er god dekning.

Les også: 

Ser slutten for fasttelefonen i Norge

Mini-basestasjoner vil bedre dekningen  

Ikke egen forskning

Arbeidet bak disse konklusjonene dreier seg ikke om egen forskning, men gjennmgang av nyere enkeltstudier og forskningsoppsummeringer som internasjonale ekspertgrupper har publisert tidligere.

Det omfatter studier av celler og vev i laboratorier, på dyr og mennesker.

I tillegg er det gjort flere befolkningsstudier og studier som utgår fra kreftregistre i flere land.

Minimal usikkerhet

Alle risikovurderinger er beheftet med en usikkerhet. I dette tilfellet mener ekspertgruppen at usikkerheten er liten.

De mener at det er lite sannsynlig at lang tids bruk av mobiltelefon gir helserisiko som i dag er ukjent.

Utstyr som gir den svakeste eksponeringen er basestasjoner, trådløse nettverk, tv-sendere og andres mobiltelefoner. Disse har i praksis ingen helserisiko, ifølge ekspertgruppen.

Les også:

Nå får du mye bedre mobillyd  

Bedre mobildekning på kontoret

Skal bruke tv-frekvenser til mobilt bredbånd

Super-wifi rekker mange kilometer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.