KARRIERE

Ingen kvinner vil bli teknologiledere

Ikke en eneste kvinne har i år søkt på masterprogrammet i teknologisk ledelse ved NTNU og NHH.

Ifølge tall fra SSB har andelen kvinnelige ledere økt fra 38 prosent til 42 prosent de siste årene, men ingen kvinner har søkt på masterprogrammet i teknologisk ledelse.
Ifølge tall fra SSB har andelen kvinnelige ledere økt fra 38 prosent til 42 prosent de siste årene, men ingen kvinner har søkt på masterprogrammet i teknologisk ledelse. Bilde: colourbox.com
9. jan. 2013 - 09:52
Vis mer

– Det er spesielt i år at det ikke er en eneste kvinnelige søker for 2013. Studiestart er 29. januar, og selv om søknadsfristen har gått ut, er vi åpne for studiesøknader fra kvinner, sier Tove Krokstad, programkoordinator for studiet Master of Technology Management.

Masterprogrammet er tilknyttet Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse og er utviklet i samarbeid mellom NTNU og Norges Handelshøyskole.

– Det har de siste årene vært jevnt med kvinnelige søkere til studiet, selv om det alltid har vært et flertall av menn. I 2012 hadde vi tre kvinner av 20 deltakere, og tidligere har det vært mellom tre og seks kvinnelige søkere, sier Krokstad.

Vil lede, får ikke tilbud

– I en studie vi gjorde på NTNU for noen år siden viste det seg at mange kvinnelige sivilingeniører ønsket å få lederposisjoner. Det manglet ikke interesse fra deres side til å lede. Så det er ikke bare spørsmål om kvinner ønsker eller tør å bli ledere, men også om hvem som ansetter dem, sier Kvande.

Hun sier at det handler om hvorvidt kvinner i arbeidslivet blir spurt og oppfordret til å søke lederjobber og kurs som MTM av sine kolleger og overordnede, og mener det ikke lenger er slik at kvinner er opptatt med barn og familieliv.

– Nå er det blitt mer normalt at menn tar ut permisjon for å være med barn. Men spørsmålet er om organisasjonene har vent seg til dette og ser på kvinner som lederkandidater, sier Kvande.

NTNU-professoren sier at selv om det har blitt flere kvinnelige ledere de siste årene, er det ennå mange som går etter likhetstankegangen og ansetter dem som ligner på en selv. 

Les også: I dette firmaet har alle ansatte aspergers

Trenger flere kvinner

Ifølge tall fra SSB har andelen kvinnelige ledere økt fra 38 til 42 prosent de siste årene. Det er flest kvinnelige ledere i privat sektor, og de er oftest i mellomsjiktet.

Styreleder for MTM-programmet Oddbjørn Bruland stiller seg undrende til at ingen kvinner vil ta teknisk lederutdanning.

– Vår erfaring er at kvinner har stor positiv innflytelse på programmet gjennom sine bidrag i diskusjoner og gruppearbeid. Vår bekymring er derfor også basert på hvordan fraværet av kvinner vil påvirke programmet.

Godt valg

Trude Hole er en av dem som har fullført MTM-programmet. Hun er leder innen brukeropplevelse og rådgiver på selvbetjeningsløsninger for flere offentlige virksomheter, men bestemte seg for å styrke forretningskompetansen sin.

– Å gå på dette studiet var det beste karrierevalget jeg har gjort. Jeg bruker daglig den kunnskapen jeg fikk og har fått mer innsikt i hvordan de teknologiprosesser jeg er en del av påvirker omgivelsene, sier Hole, som opprinnelig er utdannet sivilingeniør i produktdesign ved NTNU.

Hun legger vekt på at det var et veldig lærerikt studie, men også greit å kombinere med familieliv.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Dette er Norges nye supersentre for forskning

Disse studiene garanterer jobb

Disse superelevene forgudes av Norges mektigste

– Arbeidsgivere, her er 100 høyt utdannede kvinner  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.