WELLS-NEXT-THE-SEA: I går viste Statoil og Statkraft stolt fram sin havmøllepark på Sheringham Shoal utenfor kysten av North Norfolk i England for norsk presse.
Anledningen er at de første turbinene nå har levert strøm til nettet.
Vindparken vil bestå av 88 Siemens-turbiner på 3,6 MW hver, som til sammen skal produsere 1,1 TWh i året.
Statkraft og Statoil eier halvparten hver, gjennom joint-venture selskapet Scira Offshore Energy Limited.
Les også: Første kraftleveranse til nettet
Grunt vann
Vindparken er på til sammen 35 kvadratkilometer og ligger mellom 17 og 23 kilometer fra land, på 17 til 22 meters dybde.
Den samlede kostnaden beregnes til 1 milliard pund, eller rundt 9 milliarder kroner.
To transformatorstasjoner* på nesten 1000 tonn hver ble installert i mai i år. De gjør strømmen om fra 33 kV til 132 kV. To undersjøiske kabler fører strømmen i land.
Den første turbinen ble installert i juli i år, og nå er det kommet fire på plass. To av dem leverer strøm til nettet.
Statoil mot 2,5 millioner fat i 2020
Forsinket
Installasjon av stålfundamenter startet i juni i fjor. De er mellom 44 og 61 meter lange og ble kjørt 23-37 meter ned i sjøbunnen.
Opprinnelig skulle parken være ferdig tidlig i andre kvartal neste år. Men prosjektet er noe forsinket på grunn av at et installasjonsfartøy har hatt problemer med å takle bølgene.
Parken vil derfor ikke stå helt ferdig før til sommeren neste år, opplyser daglig leder i Scira, Einar Strømsvåg.
De 21 og 23 kilometer lange sjøkablene som fører strømmen til land, veier 77 kg per meter, til sammen 3388 tonn, og er laget hos Nexans i Halden.
Les også: Havvinden er i gang for Statoil og Statkraft
Ingen monstermaster
I Norge har debatten om såkalte monstermaster rast. Naturvernerne vil legge de nye planlagte høyspentlinjene som kabel i sjø eller grave dem ned, mens kraftbransjen mener det blir altfor dyrt.
For å få strømmen fra Sheringham Shoal fra ilandføringspunktet og ut på det nasjonale strømnettet via en ny omformer i Salle, 21 kilometer unna, brukte ikke Statkraft og Statoil luftlinje.
– Kablene er nedgravd. Vi sier med et lite smil om munnen at monstermaster ikke har vært noe tema her. Det er klart at det er noe helt annet å gjøre denne jobben i England sammenlignet med i Norge. Her er det kulturlandskap, det er ikke bare vakkert, men også kjempegod landbruksjord, sier daglig leder i Scira, Einar Strømsvåg.
*Endret fra "transformator"