De fleste som er over middels interessert i hjemmekino og lyd har fått med seg at NRK produserte Eurovision Song Contest både i HD-oppløsning og med 5.1-lyd.
HD-oppløsningen kom mange norske tv-tittere til gode gjennom NRK1 HD, men surroundlyden er det fortsatt ingen som får.
– Hvorfor det, teknologidirektør Arild Hellgren i NRK?
– Vi har rett og slett ikke infrastrukturen til å sende surroundlyd på plass enda. Vi fremskutte innføringen av HD i forbindelse med OL, og har derfor prioritert bildet, mens lyden fortsatt kun leveres i stereo. Vi jobber med å få i gang både HD og surroundlyd i alle tre NRK-kanalene, og målet er at det skal være på plass i løpet av februar eller mars 2011.
Trangt
– Det er altså ikke bare å trykke på en knapp?
– Nei, det finnes absolutt ingen knapp å trykke på. I overgangen fra SD til HD går vi fra å behandle 270 Mbit i sekundet til 1,5 Gbit. Samtidig vil vi med surroundlyd gå fra å behandle to kanaler til å behandle seks kanaler. Og det går ikke an å sende seks kanaler gjennom et system som bare støtter to, sier Hellgren.
Kringlyd i Sverige
NRKs svenske motsvar, SVT, har derimot sendt surroundlyd siden 2004.
Svenske schlagerfantaster fikk dermed nyte Eurovision Song Contest med lyd fra alle kanter, om de har et system som støtter dette.
– Svenskene har satset mer på lyd enn vi har gjort. Vi mener maksimalt fem prosent av nordmenn har koblet opp et 5.1-anlegg mot en digital mottaker, mens de aller, aller fleste nå har en HD-klar flatskjerm. Derfor har vi valgt å satse på bildet. Surroundlyd kommer, uten tvil, men skulle vi hatt det nå, måtte vi brukt pengene på teknikk i stedet for innhold, sier Hellgren.
Satset tidlig
Utviklingssjef Pär Björkman i SVT sier til Teknisk Ukeblad at de ligger bak NRK på bildet.
– Når det gjelder surroundlyden, så vi det som en konkurransefordel overfor de andre kanalene. I Sverige har man solgt veldig mange hjemmekinoanlegg, og rundt 25 prosent av husstandene har dermed støtte for surroundlyd. Vi var også tidlig ute med digitaliseringen av bakkenettet, og derfor synes vi det var verdt pengene.
Bak NRK på HD
HDTV har derimot latt vente på seg i Sverige. SVT har en kanal kalt SVT HD, men den består av innhold "rasket sammen" fra de øvrige SVT-kanalene, og sendes kun til kabel- og satellittmottakere.
– Vi ligger nok bak NRK på HD i dag, men HD er på full fart også her. Vi har en politisk beslutning om å åpne to nye HD-MUX-er i Sverige en gang i slutten av året, med DVB-T2 som format. SVT har sendt søknad om to kanalplasser for å sende både SVT1 og SVT2 i HD, men 20 andre svenske selskaper har også søkt om plasser. Beslutningen tas i juni, og vi er selvfølgelig spente, sier Björkman.
Han opplyser at andelen innhold som produseres i HD hos SVT foreløpig er ganske lav, men at de har oppdatert produksjonsstudioene i Malmö, Göteborg og Umeå med HD-kameraer og -redigering.
– Innen 2012-2013 kommer i prinsipp alt som ikke er nyheter, samfunn og kultur til å sendes i HD, sier Björkman.