KARRIERE

Ingeniører er mindre utro

STOR MAKT: Skanskas Jørgen Hals mener mange byggeledere ikke er klar over hvor sentral deres rolle er, og vil at de skal tørre å be om mer myndighet til å ta viktige beslutninger på egenhånd.
STOR MAKT: Skanskas Jørgen Hals mener mange byggeledere ikke er klar over hvor sentral deres rolle er, og vil at de skal tørre å be om mer myndighet til å ta viktige beslutninger på egenhånd. Bilde: colourbox.com
Paul A. Nordal, Dag Yngve Dahle
2. nov. 2007 - 07:20

Nitos etterundersøkelse viser at flere enn før blir headhuntet til jobber, og flere enn før får jobb før de har gjort ferdig studiene.

Tre av fire

Men skrikende ingeniørmangel til tross: Flere enn i fjor er trofaste mot arbeidsgiveren.

I 2006 viste etterundersøkelsen, der nyutdannede ingeniører er spurt om egen arbeidssituasjon, at 58,6 prosent regnet med å bli i jobben i "flere år". I etterundersøkelsen for 2007 er denne andelen økt til hele 77,2 prosent.

Tre av fire gir altså nå uttrykk for at de vil bli i jobben.

Andelen som sier at de ikke vil bli i jobben i flere år, har gått ned fra 29,2 prosent til kun 8,8 prosent.

Får bedre jobber

I en tid der det er svært enkelt å bytte til bedre betalte og mer spennende jobber andre steder, øker andelen som ikke vil gjøre nettopp dette.

– Grunnen er at nyutdannede ingeniører i større grad enn tidligere får jobber hvor de får brukt seg selv og sin kompetanse. De kan i større grad velge hva slags jobb de vil ha. Og når det mangel på gode søkere, tar ikke arbeidsgiverne sjansen på å ansatte de få som finnes i stillinger de er overkvalifisert for, sier Gisle Frantzen Lie, utreder i Nito.

– Får folk treff på den første jobben, ser de ikke noen grunn til å bytte jobb, legger han til.

En annen grunn kan være at utsikter til bedre lønn ikke nødvendigvis er like forlokkende for ingeniører som for andre yrkesgrupper.

– Lønn er ikke uinteressant for ingeniører, men valget av studieretning viser jo at dette er mennesker med stor grad av teknologisk nysgjerrighet. De vil lære mer og ha utfordringer på arbeidsplassen. Når vi spør dem om hva som betyr mest, står faglige utfordringer og muligheter for faglig utvikling øverst på lista. Det betyr mer enn lønn eller antall ferieuker. Det er veldig gledelig å se at så mange nå får en jobb hvor de får brukt utdanningen sin. Det er bra for den enkelte, og det er bra for AS Norge, sier utrederen.

Viktigst

72,5 prosent av de spurte svarer at arbeidsmiljø teller mest. Til sammenligning anser kun en tredel lønn som en like viktig faktor.

– Tilbakemeldingene vi får er at nyansatte ingeniører forventer at dersom de gjør en god jobb vil lønnen bli deretter. Fokuset rettes nok også noe mer på lønns- og arbeidsvilkårene etter at de har fått etablert seg i yrkeslivet, sier Lie.

Etterundersøkelsen viser ellers at utdanning og jobb harmonerer langt bedre nå enn sist. På spørsmål om i hvilken grad de spurte drar nytte av utdanningen i sine nåværende jobber, svarer mer enn en del at dette i stor grad har betydning. Forrige var andelen kun 14,7 prosent. Andelen som svarer ja på dette, er altså mer enn doblet.

Dette er lønnsvinnerne

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.