KARRIERE

Ingeniører får flest faglige spørsmål på jobbintervju, men det er noe helt annet de bør forberede seg mest på

Dette blir søkere til tekniske stillinger spurt om.

De fleste vet allerede hva de kan og ikke kan, derfor er det gjerne viktigere å forberede seg på andre spørsmål før intervjuet.
De fleste vet allerede hva de kan og ikke kan, derfor er det gjerne viktigere å forberede seg på andre spørsmål før intervjuet. Bilde: Colourbox
Ina AndersenIna AndersenJournalist
12. juni 2015 - 13:28

Nedgangstider i oljebransjen har ført til at 15.000 har mistet jobben sin, og ledigheten blant ingeniører og sivilingeniører har økt med 143 prosent det siste året.

En del av disse har funnet nye jobber, men svært mange av dem har nå status som arbeidssøkere. Hele 5400 personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag var registrert som helt ledige ved utgangen av mai i år.

Det gjør at det er flere som kjemper om de ledige ingeniørstillingene på markedet, og det blir enda viktigere å gjøre et godt inntrykk på jobbintervju.

Les også: Disse ingeniørene er mest ettertraktet nå

Fag først

Trond Gabrielsen, direktør i bemannings- og rekrutteringsbyrået Ingeniør Compagniet, forklarer at det faglige er klart viktigst, når de skal intervjue kandidater til tekniske stillinger.

– En ingeniør skal gjerne fylle et spesifikt behov, og da må vi vite at kandidaten kan fylle det behovet. Dermed vil vi spørre en del om fagkunnskapene. I tillegg vil vi vite hva slags erfaring vedkommende har fra selve rollen, med prosjekterfaring, fra den typen miljø stillingen er i og lignende, sier han til Teknisk Ukeblad.

Selv om dette er informasjon en arbeidsgiver i stor grad kan lese seg til i en CV, forklarer Gabrielsen at det handler om å utdype den informasjonen.

– Det handler om sannhetsgehalten i CV-en. Selv om en kandidat har en viss erfaring, er det ikke sikkert at det er det kandidaten ønsker å jobbe med. Vi vil vite mer om interessene, hva vedkommende er flink til og ikke, påpeker han.

Les også: Disse bransjene på land skriker etter oljeingeniører

Utdannelse og erfaring

Samtidig gir et intervju ansikt til ansikt også et innblikk i søkerens personlige egenskaper. Er vedkommende analytisk, god til å samarbeide, en som får gjennomført ting.

– Den personlige samtalen i et intervju gjør at du blir bedre kjent med kandidaten, og det er viktig. Det gir informasjon vi ikke ville fått ellers, påpeker Gabrielsen.

Av typiske spørsmål ingeniører får på jobbintervju trekker han frem følgende:

«Hva slags disiplin har kandidaten utdannelse innen?», «Hvilke prosjekter har du jobbet med?», «Hvilke deler av prosjektet har du erfaring fra?».

– I tillegg spør vi gjerne om kjennskap til lover og regler i den bransjen ingeniøren jobber i og kjennskap til software og dataverktøy. Spørsmål om forventninger til lønn og når vedkommende kan starte må søkeren også regne med å svare på, sier Gabrielsen.

Les også: Dette er ingeniørstudentenes drømmearbeidsgivere

– Tren på å sitte stille

Gabrielsen poengterer likevel at selv om de faglige spørsmålene gjerne opptar størstedelen av intervjuet, er det ikke nødvendigvis her du skal legge inn innsatsen i forberedelsene.

– De fleste vet hva de kan, så det er ikke noe de trenger å øve seg på. Det som derimot er lurt er å tenke over hvordan de opptrer på intervjuet, og gjerne øve seg litt også. Å sitte stille på stolen og unngå å flakke med blikket er noe som gir et godt inntrykk, forklarer han.

I tillegg mener han at det kan være lurt å tenke gjennom typiske, generelle spørsmål som nesten alltid finner veien inn i et jobbintervju, i en eller annen form.

– Vi kan le litt av noen av de mest banale spørsmålene, men det er likevel ikke dumt å ha gjort den hjemmeleksen. Spørsmål om hva som er dine styrker eller svakheter, hva som motiverer deg, hvorfor du har lyst på akkurat denne jobben, hvilke utfordringer du ser i jobben – det er viktige spørsmål og de dukker alltid opp, understreker Gabrielsen.

Han råder jobbsøkere til å ha klart for seg hvordan de ønsker å presentere seg.

– En jobbsøker har gjerne 30 minutter til å gjøre et godt inntrykk. I de fleste tilfeller går 20 av dem til faglige spørsmål. Da har du bare ti minutter til rådighet til å selge deg selv inn til arbeidsgiver, poengterer direktøren.

Han legger til at det er lurt å sette seg godt inn i bedriften du skal i intervju til, det vil gi et godt inntrykk.

Norges største ingeniørbragd: Norges største ingeniørbragd: Disse to fikk desidert flest stemmer

Kartlegger nivået

HR-sjef i Kongsberg Gruppen, Hans Petter Blokkum, forklarer at det også hos dem vil være en tyngde på de fagrelaterte spørsmålene i et jobbintervju.

– For nyutdannede vil vi spør om karakterer, hvilke fag de har gjort det bra i og ikke, og hvorfor de har gjort det bra eller dårlig. Vi spør også om hvilke fag vedkommende liker og ikke liker, sier han til Teknisk Ukeblad.

For mer erfarne jobbsøkere vil han kartlegge det faglige nivået, ved å spørre om bakgrunn, hvilke systemer, verktøy og fagområder vedkommende har erfaring med.

I tillegg kommer spørsmål om personlige egenskaper, og gjerne litt om hobbyer og hva kandidaten er opptatt av utover jobben.

– Vi vil også være innom hva slags ambisjoner vedkommende har og hvilken retning kandidaten ønsker å utvikle seg i.

Storinvestor: Storinvestor: – Oljeingeniørene har vært overbetalt

Viktig å komme forberedt

Noe av det viktigste for Blokkum er likevel at søkeren kommer forberedt.

– Når jobbsøkere kommer tomhendt, da stusser jeg litt. Jeg vil gjerne se at de har forberedt seg. I jobben må vi være forberedt på oppgaver som skal løses, på møter vi skal delta i. Jeg mener at hvordan søkeren har forberedt seg til jobbintervjuet viser hvordan vedkommende vil forberede seg på oppgaver i arbeidet også, forklarer han.

Blant det han ser etter er at kandidatene husker innholdet i stillingsannonsen, at de vet hva de skrev i søknaden de sendte inn, at de har tenkt gjennom en del vanlige spørsmål, som hva som er deres styrker og hvilke områder de trenger å utvikle seg på.

– Dette er standardspørsmål som overraskende få har tenkt gjennom. Men det er noe som det er viktig å gjøre seg noen tanker om på forhånd. Det viser selvinnsikt, påpeker han.

Blokkum poengterer også at han ser etter personer som er motiverte for å jobbe i Kongsberg Gruppen, i den stillingen de har søkt på.

– Så det kan være lurt at søkere tenker gjennom hvorfor de har søkt, og hvorfor vedkommende ønsker at nettopp vi skal bli deres nye arbeidsgiver.

Anita Krohn Traaseth: «I dag skal 766 kolleger få personlig beskjed om innplasseringsresultatet i nye Innovasjon Norge»

Faglige spørsmål

HR-rådgiver i Norconsult, Marthe Haugen Stranden, forklarer at det som oftest er faglige spørsmål som får mest oppmerksomhet i de jobbintervjuene de gjennomfører.

– Mye av tiden vil gå med på å kartlegge den faglige kunnskapen arbeidstakeren har. Det vil blant annet være spørsmål som handler om hvilke prosjekter vedkommende har vært involvert i, hva slags rolle han eller hun har hatt, hvilke resultater som er oppnådd, forklarer hun.

For nyutdannede vil gjerne spørsmålene som stilles bli noe annerledes.

– En nyutdannet er jo helt i starten og skal forme karrieren sin. Da vil spørsmålene handle mer om interesser og hvilke fagområder vedkommende har vært innom i studiene sine, påpeker Stranden.

Norconsult ber gjerne kandidatene fortelle om en suksesshistorie fra jobb eller studier, og om en erfaring hvor de ikke opplevde at de lyktes like godt.

– Så følger vi gjerne opp med «Hvorfor ble prosjektet en suksess?», og «Hva skyldtes det at man ikke kom i mål med dette?». Det gjør vi for å avdekke evnen til selvrefleksjon og ansvarsfølelse for jobben, poengterer Stranden.

Les også: Markant nedgang i petroleumssøkere

– Må kunne jobbe i team

Men det er ikke kun det faglige som er viktig når Norconsult skal ansette ingeniører.

– Det faglige tar stor plass, men det er viktig å kartlegge de personlige egenskapene til arbeidssøkeren også. Vi vil jo at den vi ansetter skal passe inn i arbeidsmiljøet, sier HR-rådgiveren.

Blant personlige egenskaper selskapet ser etter er evne til å arbeide i team.

– Våre ingeniører jobber som oftest i prosjekter sammen med mange andre, og da er det viktig å stille spørsmål som lar oss vite om vedkommende har evnen til å jobbe i team. Samtidig vil vi også vite om søkeren er en person som er framoverlent og skaffer nye oppdrag, forklarer Stranden.

«Fortell om noe som beskriver dine evner til å samarbeide», er et eksempel på et spørsmål Norconsult bruker for å finne ut mer om kandidatens team-egenskaper.

Les også: De har satset hus og bil på en oljeteknologi de ikke får på markedet

– Relevante spørsmål

Rekrutteringssjef i Statoil, Tone Rognstad, forklarer at spørsmål om faglig kompetanse er blant det viktigste oljeselskapet spør arbeidssøkende ingeniører om.

– I et intervju vil vi stille spørsmål om kandidaten og den faglige kompetansen kandidaten har. Vi ser på hvilke fagkombinasjoner søkerne har og hvilken kompetanse de har tilegnet seg, forklarer hun til Teknisk Ukeblad.

Rognstad påpeker at ingeniører som søker jobb i Statoil kan forvente seg et intervju som er relevant for den jobben de har søkt på.

Les også: Dette ser arbeidsgivere på som de viktigste egenskapene hos ansatte

Ferdigheter og engasjement

Rekrutteringssjefen forklarer at Statoil ser både på ferdigheter og personlig engasjement under et intervju, samt eventuelt lederegenskaper.

– For Statoil er dessuten måten vi skaper resultatene på, like viktig som de resultatene vi skaper. Et generelt godt råd kan være å forberede seg ved å sjekke ut de verdiene og måten selskapet jobber på før et intervju, sier Rognstad.

Hun ønsker ikke være mer konkret av hensyn til forventingene til framtidige arbeidssøkere hos Statoil.

– Spørsmålene i et intervju vil være sterkt avhengige av hvilken jobb det er snakk om, basert på blant annet nivå og fagområde. Vi har strukturerte intervju som vil variere fra stilling til stilling, og ved å være for konkrete kan det være vi setter feil forventninger til de som forbereder seg til et intervju med Statoil, forklarer rekrutteringssjefen.

Les også: NTNU-ingeniørene mest populære i næringslivet

Topp 50-liste

Glassdoor har gjennomført en undersøkelse, ved å gå gjennom tusenvis av intervjurapporter, for å finne de vanligste spørsmålene som dukker opp under jobbintervjuer.

Undersøkelsen resulterte i en liste over de 50 vanligste spørsmålene i et jobbintervju.

Selv om den er basert på amerikanske intervjuer, og noen av spørsmålene nok bærer preg av dette, er det trolig mange av spørsmålene som går igjen også i norske intervjurom.

1. Hva er dine styrker?

2. Hva er dine svakheter?

3. Hvorfor er du interessert i å jobbe for oss?

4. Hvor ser du deg selv om fem år? Om ti år?

5. Hvorfor ønsker du å forlate din nåværende arbeidsplass?

6. Hva kan du tilby oss som andre ikke kan?

7. Hvorfor er det et hull i CV-en din?

8. Hvilke tre ting vil din forrige sjef ønske at du forbedret deg på?

9. Er du villig til å flytte på deg?

10. Er du villig til å reise?

11. Fortell meg om den bragden du er mest stolt over?

12. Fortell om en gang du gjorde en feil.

13. Hva er drømmejobben din?

14. Hvor hørte du om denne stillingen?

15. Hva vil du oppnå i de første 30/60/90 dagene i jobben?

16. Diskuter CV-en din.

17. Diskuter utdanningen din.

18. Beskriv deg selv.

19. Fortell om hvordan du taklet en vanskelig situasjon.

20. Hvorfor burde vi ansette deg?

21. Hvorfor ser du etter en ny jobb?

22. Er du villig til å jobbe på helligdager/i helger?

23. Hvordan vil du takle en sint kunde?

24. Hva er dine lønnskrav?

25. Fortell om en gang du presterte over det som var krevd i et prosjekt.

Sparket delvis ufør sivilingeniør: Delvis ufør sivilingeniør fikk sparken fra Aker Solutions. Krever jobben tilbake



26. Hvem er våre konkurrenter?

27. Hva var ditt største nederlag?

28. Hva motiverer deg?

29. Hvor tilgjengelig er du?

30. Hvem er mentoren din?

31. Fortell om en gang du var uenig med sjefen din.

32. Hvordan takler du press?

33. Hva heter vår administrerende direktør?

34. Hvilke karrieremål har du?

35. Hva får deg opp em morgenen?

36. Hva vil rapporten fra jobbevalueringen si om deg?

37. Hva var din sjefs styrker og svakheter?

38. Hvis jeg ringte sjefen din nå og spurte ham om hvilke områder du kunne forbedre deg på, hva ville han/hun si?

39. Er du en leder eller en følger?

40. Hva var den siste boken du lest for moro skyld?

41. Hvilke egenskaper hos kollegaer setter du minst pris på?

42. Hva er hobbyene dine?

43. Hva er favoritt-nettsiden din?

44. Hva gjør deg ukomfortabel?

45. Hva slags ledererfaring har du?

46. Hvordan ville du gitt noen sparken?

47. Hva liker du mest og minst med å jobbe i denne industrien?

48. Ville du jobbet mer enn 40 timer i uken?

49. Er det noen spørsmål du mener jeg ikke har spurt deg?

50. Hvilke spørsmål har du til meg?

Les også: Disse ingeniørjobbene kan bli tatt over av datamaskiner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.