KARRIERE

Ingeniører fra hele Norden kommer hit for videreutdanning

 

Kongsberg Devotek startet med ingeniørkurs fordi det var behov for grunnleggende kunnskap innenfor blant annet konstruksjoner utsatt for dynamiske laster.
Kongsberg Devotek startet med ingeniørkurs fordi det var behov for grunnleggende kunnskap innenfor blant annet konstruksjoner utsatt for dynamiske laster. Bilde: Kongsberg Devotek
6. juni 2014 - 14:42

Godt over halvparten av NHOs medlemsbedrifter sier at de i stor eller noen grad har et udekket kompetansebehov per dags dato.

Det viser NHOs kompetansebarometer, som ble besvart av over 5300 bedriftsledere.

84 prosent av NHO-bedriftene oppgir at å heve kompetansen til dagens ansatte er en av strategiene for å dekke kompetansebehovet, mens 32 prosent mener at kompetansebehovet kan løses ved å sette ut tjenester til andre.

Kongsberg Devotek driver til vanlig med produktutvikling for teknologibedrifter. Men de har i tillegg i flere år tilbudt videreutdanning for ingeniører innenfor blant annet strukturdynamikk, komposittmaterialer og systems engineering.

Grunnleggende

Kursansvarlig Bernt Isaksen sier at kursene har vært besøkt av teknologer fra flere land.

– Våre kurs har blitt besøkt av ingeniører ikke bare fra Norge, men også Norden. I tillegg har vi holdt en del kurs i Danmark, Sverige og Spania. Så vidt jeg vet er vi det eneste uavhengige, norske teknologiselskapet som tilbyr slike kurs, sier Isaksen.

Mens en rekke andre kurs er ofte knyttet opp til innholdet og promotering av applikasjoner som AutoCAD/SolidWorks, NX, CATIA og MatCAD, fokuserer Devotek utelukkende på det grunnleggende og mest praktiske ved teknologien. 

– Vi har som uavhengig kunnskapsbedrift følere ute i markedet og ser hva markedet trenger og oppdaterer og utvikler nye kurs deretter.

Nye studier: Vil du bli Arktis-ingeniør, polymerteknolog eller master i karriereveiledning?

Startet fordi det var behov

– Vi startet med kursene fordi vi så at det var behov for grunnleggende kunnskap innenfor konstruksjoner utsatt for dynamiske laster, systemer ved bruk av komposittmaterialer og smart innpakning av elektronikk utsatt for tøffe miljøer, sier Isaksen. 

– Lærer man ikke om dette på ingeniørstudier?

– Det kan hende man gjør det, men vårt inntrykk er at i ingeniørstudier er det mye mer fokus på teori og ikke praksis. I tillegg utvikler teknologien seg raskt, og man trenger å oppdatere kompetansen sin, sier Isaksen.

Kursene varer fra to dager til en uke og gir grunnleggende innføring ved bruk av regneark, kalkulator og papir.

– Det brukes til videre fordypning med FEM eller andre numeriske metoder. Det er viktig at man forstår hva som kommer ut av datamaskinen, og at det ikke bare blir en «Black Box» som tryller fram resultater uten at man har kontroll på hva er riktig resultat, sier Isaksen.

Les også: Ikke siden 2002 har flere ingeniørstudenter strøket

Industrimaster

Isaksen holder også kurs på det treårige masterstudiet ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Ifølge instituttleder Leif Næss ved Norwegian Institute of Systems Engineering (NISE) får studentene konkret innblikk i hvordan man jobber med teknologiprosjekter.

– Kongsberg Devotek har en omfattende kundeportefølje og holder ingeniørkurs blant annet i hvordan man lager prosjekter for industrien, sier Næss.

Jobber og studerer

Studiet ved HiBV er i Systems Engineering er industrifokusert og er det eneste i sitt slag i Norge. De har i tillegg et formelt partnerskap med en rekke bedrifter, som FMC Technologies, Kongsberg Devotek, Aker Solutions og Nymo.

– Vi tar inn dem som er nettopp ferdig med bachelorstudiet. Gjennom studiet blir man ansatt i midlertidig lønnet stilling i en av bedriftene og kombinerer relevant ingeniørjobb og studier i tre år.

Opptaket skjer først og fremst basert på hvilken og hvor mye kompetanse bedriftene har behov for fremover.

I tillegg til vanlige akademiske krav for opptak må søkere også overbevise partnerbedriftene i et hurtigintervju at de er egnet for opptak og ansettelse.

Les også:

Hodejegere avslører hva jobbsøkere vil ha

Kontraktene renner inn for IT-Norge, men næringen mangler 20.000 hoder

Kjetil (26) er eneste nordmann på Googles New York-kontor  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.