Det er bladet NITO-Refleks som skriver om praksisen med taushetserklæringer.
Det er særlig utenlandskeide selskaper som opererer i Norge som pålegger ansatte å undertegne omfattende taushetserklæringer.
Oppsigelsestrussel
Ansatte signerer på denne måten ofte på at de ikke kan "videreformidle annen informasjon enn hva som allerede er offentlig kjent om virksomheten".
Øyeblikkelig oppsigelse kan bli konsekvensen hvis ansatte bryter et slikt pålegg.
NITO er ikke tilfreds med denne praksisen. De mener slike erklæringer rett og slett ikke er gyldige her i landet - fordi det strider mot de ansattes ytringsfrihet.
Statoil gir ansatte karakterer
"Ulovlig"
– Innholdet i en avtale må være i samsvar med norsk rett, og slike klausuler vil dermed ofte være ugyldige og ikke bindende i strid med de ansattes ytringsfrihet, sier Erlend Aarsand, advokat og seniorrådgiver i NITO i arbeidsrettsspørsmål, til NITO-Refleks.
Han legger til:
– Blir du presentert for en slik taushetserklæring kan NITOs jurister foreta en gjennomgang av erklæringen, både for å vurdere om reguleringene er gyldige og om du skal signere erklæringen, sier advokaten.
Steilere fronter
Tidligere fagforeningsleder Rolf Utgård, som nå er frittstående konsulent, mener ansattes ytringsfrihet er viktig.
Han mener den er under press.
– De enkelteksemplene vi har gir ikke nødvendigvis et godt statistisk materiale, men kan være toppen av isfjellet. Det er særlig innslaget av utenlandsk eierskap, ledelse og styre som bidrar til dette. I tillegg har fremveksten av New Public Management i offentlig sektor bidratt negativt, sier Utgård til bladet.