– Nå skal forskjellige grupper arbeide med forslag til vedtekter, organisasjonsbygging og formaliteter for å få oss registrert i Brønnøysundregistrene, forteller Line Magnussen, nyvalgt leder av interimsstyret for Ingeniører uten grenser (IUG) i Norge.
Støtte
Onsdag 6. oktober ble de første formelle skrittene mot en norsk IUG tatt. Interessen er stor og NITO og Tekna stilte hver med 100 000 kroner i starthjelp til den nye norske hjelpeorganisasjonen.
En rekke etablerte bistandsorganisasjoner deltok på møtet, blant annet Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp og Flyktningehjelpen.
I tillegg til de drøyt 40 fremmøtte har IUG allerede et 20-talls ingeniører som har meldt interesse for å reise ut.
Les også: Ingeniører vil starte bistand
Stor interesse
Flere av de øvrige organisasjonene meldte om betydelig mangel på ingeniørkompetanse i nødhjlepsammenheng.
– Vi er veldig på jakt etter ingeniører og vi ønsker en dialog om samarbeid. Vi kan også tilby oppdrag i FN-regi, sa Mette Eriksen fra Flyktningehjelpen som har samarbeid med både Utenriksdepartementet og FN.
– Vi sender ut folk for seks måneder, og vi har et skrikende behov. Vi ser også at FN stadig oftere etterspør spisskompetanse.
Kirkens Nødhjelp bekreftet behovet for ingeniører.
– Ja, det er et skrikende behov. I nødhjelp er det for mange filologer og for få andre, sa Harald Glevoll.
Fallgruver
– Jeg ønsker dere hjertelig velkommen i bransjen, sa Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Han advarte mot en rekke fallgruver en nystartet IUG må unngå.
– Dere må tenke nøye gjennom hva dere engasjerer dere i. Folk kommer ofte til oss med skjulte forretningsideer som egentlig ikke har noe med bistand å gjøre. Ingeniører kan lett bli ofre for en forretningsidé pakket inn i bistandsretorikk.
Lokal forankring
Eide advarte også mot å tro at norske ingeniører skal ut å redde verden.
– Lokal forankring må med. Hvis man tenker gammeldags, at norske ingeniører skal ut å levere bistand, er det ikke noe behov for IUG. Men hvis man evner å skape en strategi for katastrofeforberedelse og langsiktig bistand basert på lokale analyser vil det være det.. Det er ikke slik at halve verden er fattig fordi det er mangel på teknologi. Det er mangel på demokrati. Derfor må bistand kun skje i en setting der man også arbeider for å endre maktforholdene, sa Eide.