Ingeniørene Carl Gustaf Rye-Florentz og Niklas Norman vant tidenes første VM i langdistanse-kiting i Vardø.
Norman jobber i Dr. techn. Olav Olsen som eier Vici Ventus som lager betongfundamenter til havvindmøller. Florentz jobber til daglig i fornybarorganiasjonen Norwea.
– Vi hadde tro på seier, men det var det også flere andre som hadde, forteller Florentz til Teknisk Ukeblad.
Fra hobby til jobb
Mesterskapet gikk fra 6. til 9. april på Varangerhalvøya. Etter starten i Berlevåg var det tre dagsetapper før målgang i Vardø, men siste etappe ble avlyst på grunn av mangel på vind. «Vindkraft» vant begge etappene. Florentz har kitet i syv-åtte år, og Niklas Norman i 15 år.
– Var det sånn dere ble interessert i vindkraft?
– Vi kitet Grønland på langs i 2005 og var de første som gjorde det. Niklas ble nok inspirert til å gå inn i vindkraften, men det var nok tilfeldig at jeg begynte i Norwea. Jeg kunne like godt havnet et annet sted i energibransjen, sier Florentz.
– Meget gode vindforhold
– Det at det ikke blåste slik at tredje etappe ble avlyst, lover det dårlig for satsingen på vindkraft i Nord-Norge?
– På Varangerhalvøya blåser det knallbra. Det var første vindstille dag i vinter, så det var nok uflaks. Vi seilte forbi platået hvor Varanger kraft har fått konsesjon til å bygge vindpark. Middelvinden er vel på 9-10 meter per sekund, så dette er et av de beste områdene for vindkraft i Norge, sier Florentz. – Det er bare elnettet som mangler.
Fornybarorganisasjonen Norwea hadde også troen på de to ingeniørene og sponset flyturen nordover for «Vindkraft».
– Dette er flotte karer som med sin tekniske kompetanse vil hjelpe Norge med vindkraft på land og til havs, sier administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norwea i en pressemelding.
Fikk god hjelp
Ifølge avisen Finnmarken fikk de to osloguttene dessuten god hjelp fra Terje Daldorff på 82 år, for øvrig tidligere driftsingeniør i Varanger Kraft. Da de kom til Berlevåg lette de etter teltplass, men da ordnet 82-åringen opp.
– Plutselig kom Terje kjørende og lurte på hva vi skulle. Vi svarte at vi skulle sette opp telt, og fikk til svar «Telt?! Dåkker skal no faen ikkje sove i telt?! Bli me mæ!», forteller Niklas Norman til avisen.
Ingeniørene fikk låne en hel etasje i Daldorffs hus, og stuet utstyret sitt i garasjen hans.
– Neste dag hentet han fram skuteren sin og kjørte oss til fjells. Det var en helt utrolig hyggelig innsats fra ham, forteller Norman.
Se intervju med ingeniørene på Førkveld i NRK underveis i løpet