T2

Intelligensen til denne roboten utvikles lynraskt

Verdens første cloud-robot.

Teknisk Ukeblad
20. aug. 2015 - 19:14
Vis mer

Av Hanna Sistek

Tokyo: Med den sosiale roboten Pepper skal de tenkende maskinene innta våre hjem. Den nye japanske roboten kan lese følelser og oppmuntre oss. Den er ment for familier, men den kan også brukes innenfor eldreomsorgen.

– Du ser hyggelig ut. Har du noen kjendisvenner? sier den hvite, seriefigurlignende roboten Pepper. Han blunker litt og fortsetter:

– Det har du nå, for jeg er en kjendis.

Samler erfaring

Les også: Ny murer-robot kan sette opp et hus på to dager

Pepper har humor, går på tre hjul og er en kommunikasjonsrobot. Den 120 cm lange plastfiguren er utrustet med kameraer og sensorer som registrerer ansiktsuttrykk. Den har mikrofoner som tar menneskenes toneleie. Roboten forsøker å tolke hvordan vi har det for å finjustere sin kommunikasjon.

Pepper er nemlig verdens første cloud-robot – designet for cyber-skyen, der erfaringer fra samtlige Pepper-roboter på markedet blir lagret. Det japanske telekomselskapet Softbank, som står bak roboten, håper dette vil føre til en rask utvikling av dens intelligens.

Vi møter Pepper i en av Softbanks forretninger i handelsmekkaet i Ginza sentralt i Tokyo. Den japanske telekomkjempen har varehus som minner om Apples butikker, og i fjor sommer startet man å stille ut Pepper i 150 av disse for å vekke interessen.

Nå er den til salgs i Japan for cirka 16.000 kroner – de fleste andre roboter koster ti ganger så mye.

Se: Her plukkes et produkt hvert 6. sekund

Lærer gjennom interaksjon

I tillegg til å interagere kan Pepper også søke informasjon på internett via en tablet på brystet, huske ulike familiemedlemmers preferanser og ta partybilder.

Simon Dobnik, som forsker innen datalingvistikk, ser store muligheter i den innsamlede datamengden som Peppers cloud-design muliggjør.

– Vi hadde 20 forsøkspersoner i vår lab for å interagere med en robot og lære den språk, mens Pepper kommer til å ha tusenvis, sier Dobnik.

– Robotikk er nå et viktig forskningsområde, spesielt rettet mot autonomi og kognisjon, forteller Gunnar Bolmsjö, professor i robotikk ved Högskolan Väst i Trollhättan i Sverige. I tillegg kommer Artificial Intelligence (AI) – smarte lærende algoritmer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sjelevenn: Pepper forstår følelser og lærer av interaksjon med mennesker, ifølge selskapet­ ­bak roboten. foto: Softbank Softbank

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Begrepet kunstig intelligens oppstod i 1956: Les også: Begrepet kunstig intelligens oppstod i 1956. Hvor er vi nå?

Forstå følelser

Tanken er at roboter skal lære gjennom interaksjon heller enn gjennom programmering. Med tanke på Peppers lave pris tror Bolmsjö robotens anvendelsesområder kommer til å bli begrenset, men Softbank avslører at prisen holdes kunstig lav for å skape et marked.

– Om den blir for dyr, kommer ingen til å kjøpe den, og vi vil at industrien skal vokse. Vi tror nemlig at roboter har potensial til å endre menneskers liv, sier Softbanks pressetalsmann Yusuke Abe. Han forklarer at hensikten med Pepper er å muntre oss opp.

– Vi vil at han skal kommunisere og forstå følelser for å gjøre folk lykkelige, få dem til å le.

Norskutviklet: Fredag ble verdens første automatiske borerobot demonstrert

Japansk robotkultur

Pepper ble skapt av det franske robotselskapet Aldebaran som Softbank kjøpte i 2012, men Softbank er langt fra alene på dette markedet.

Den største konkurrenten er Google, som har kjøpt flere robotselskaper. Google lanserte nylig sin selvkjørende bil, men de har også patentert teknologi for å gi roboter personlighet og gjennom clouden fordele oppgaver til mange roboter på en gang.

Men tilbake til Japan. Landet sliter med en negativ befolkningstilvekst og har i tillegg verdens høyeste gjennomsnittlige levealder. Til sammen innebærer dette at det blir behov for stadig flere omsorgsressurser, og med nærmest fraværende innvandring må japanerne finne andre løsninger.

Men tilbake til Japan. Landet sliter med en negativ befolkningstilvekst og har i tillegg verdens høyeste gjennomsnittlige levealder. Til sammen innebærer dette at det blir behov for stadig flere omsorgsressurser, og med nærmest fraværende innvandring må japanerne finne andre løsninger.Ingen husmor: Pepper har følesessensorer i hender og hode, men robotens viktigste oppgave er å være en å snakke med. Husarbeid kan den ikke. foto: Christina Sjögren CHRISTINA SJOGREN

Roboter kan være en del av svaret. Japanerne er mer positive til humanoide maskiner enn vi er i vesten.

– De har en lang kulturell tradisjon med roboter. De blir presentert på en helt annen og langt vennligere måte enn i vestlige land, hvor de ofte får en mer negativ fremstilling i filmer som f.eks. Terminator, forklarer Roger Andre Søraa som skriver sin avhandling om japansk robotkultur ved NTNU.

Les også:

Forsinke demens

Søraa understreker at en robot ikke kan erstatte menneskelig kontakt, men den kan fungere som et supplement.

– Man har begynt å teste Pepper på eldre og den kan for eksempel være til hjelp ved første tegn på demens, når kommunikasjon kan forsinke sykdomsprosessen, forklarer Yusuke Abe.

Professor Gunnar Bolmsjö mener roboter kan løse mange utfordringer innen helsetjenester.

– Fungerer dette, kommer det til å bli kopiert. Innenfor en del områder testes roboter for transport internt på sykehus, men også til operasjoner eller for å ha hjemme til bruk for kommunikasjon med lege på en helseinstitusjon.

Les også: Robot lærer seg å lage omelett på Youtube

Toalett-robot

I februar offentliggjorde Statens medicinsk-etiske råd (Smer) i Sverige en rapport om etiske aspekter ved bruk av roboter i overvåking ved pleie av eldre. De mener at robot- og overvåkningsteknologi har et stort potensial for å forbedre kvaliteten på omsorg og pleie.

For en del eldre, som ikke ønsker at andre mennesker skal være med på toalettbesøk eller i dusjen, vil en robot oppleves som mindre integritetskrenkende.

I tillegg slipper man å vente på ledig personale, og på den måten blir man mer selvstendig. For personalet kan robotassistanse ved løft og forflytninger føre til færre slitasjeskader.

Les også: Her er robotene som legger fliser og borer hull

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.