OLJE OG GASS

Intern strid i Statoil om vindkraft

Vindkraftprosjektene er ikke lønnsomme. Og de stjeler ressurser fra viktige olje- og gassprosjekter.

15. okt. 2012 - 12:29
Vis mer

STAVANGER: Lenge har det vært uenighet i Statoils ledelse om vindkraftsatsingen.

Og konflikten har strammet seg til etter at det har blitt klart at vindkraft ikke oppfyller selskapets lønnsomhetskrav.

Sheringham Shoal-prosjektet i Storbritannia som åpnet for to uker siden, vil ikke bli lønnsomt før langt ut i neste tiår.

For Statoil er ikke de årlige inntektene på 500 millioner kroner god nok avkastning fra investeringene på over fem milliarder kroner. Dessuten kan betydelige vedlikeholdsutgifter gjøre prosjektet til et pengesluk.

– Med høy slitasje og hyppig utskifting kan kostnadene til vedlikehold skyte i været, advarer professor i petroleumsøkonomi ved BI, Øystein Noreng.

Les også: – Frykten for kraftoverskudd er absurd

Konkurrerer med olje

Statoil og Statkraft planlegger et nytt gigantisk vindmølleprosjekt i Storbritannia. Doggerbank-prosjektet vil koste 100 milliarder kroner og legge beslag på store ressurser internt i Statoil.

Flere ledere i selskapet vil heller bruke ressursene på mer lønnsomme olje- og gassprosjekter.

Ifølge pressetalsmann i Statoil, Morten Eek, sanksjoneres fornybarprosjektene på samme vilkår som olje -og gassprosjekter.

– De må møte samme krav til lønnsomhet, understreker han overfor Teknisk Ukeblad.

Selskapet er presset på ressurser. Det er stort behov for både finansiering og kompetanse til de mange svært lønnsomme oljeprosjektene på norsk sokkel.

Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til er det derfor mange internt i Statoil som vil kvitte seg med vindkraften.

Lav avkastning

Energigiganten holder avkastningskravet sitt hemmelig. Men ifølge analytikere kan det se ut som om selskapet opererer med et krav på 15 prosent.

Vindkraftprosjektene har en avkastning på godt under 10 prosent, og nedsiderisikoen er stor.

– Inntektene avhenger av subsidier fra britiske myndigheter. Dette innebærer en politisk risiko. Det er et åpent spørsmål hvor lenge myndighetene i land med svak økonomi vil fortsette å støtte kostbar energi. Prosjektet på Doggerbank er neppe lønnsomt med et krav til avkastning på 15 prosent, sier Noreng.

Les også: Statoil sponser britisk journalistikk

Risikosport

Oljeanalytiker Hans Henrik Ramm mener Statoil – Statoil bør bruke ressursene der avkastningen er størst .

– Selskapet er på riktig spor når det vil fokusere sterkt på oppstrøms petroleumsvirksomhet, hvor det har sin kjernekompetanse. Selskapet har nå så mye å gjøre at det er på tide å gjennomføre dette konsekvent. Vindkraft ser ut til å kreve for store ressurser i forhold til utbyttet, og det er alltid risikosport å gjøre seg avhengig av store subsidier, sier han til Teknisk Ukeblad.

Vil ikke bekrefte

Oljebransjen er inne i en periode med knapp kapasitet, og derfor klarer man ikke å realisere alle prosjekter med lønnsomhet over minstekravet. Ramm tror Doggerbank-prosjektet blir skrinlagt.

– Britene er selv i ferd med å skifte fokus fra vind til gass. Dagens subsidieordning er under avvikling, og skal erstattes med system som blir teknologinøytralt, forklarer han.

Offisielt sier Statoil at de fremdeles vil satse på vindkraft.

– Vi vil stegvis bygge oss opp innen offshore vind hvis vi ser prosjekter som kan passe vår strategi. Når det gjelder Doggerbank, modner konsortiet fram planer mot en mulig investeringsbeslutning tidligst omkring 2015, sier Eek i Statoil.

Investeringsbeslutningen er for øvrig utsatt flere ganger.

Les også:

Hvor kommer denne oljen fra?

Taper 150 millioner i måneden på dritt

Statoil hindret havmøllekollaps

Vil ha ut mer olje med nytt forskningssenter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.