Nykommeren Piratpartiet fikk 4,3 prosent av stemmene under prøvevalgene ved landets videregående skoler.
- Det er jo en utrolig oppslutning, med tanke på at vi har vært formelt registrert som parti i et drøyt halvår. Årsaken er nok at skoleungdom er opptatt av digitale dingser, tilgang til informasjon og at de ikke skal overvåkes, sier partisekretær Håkon Wium Lie.
Les mer: Opera-direktør omvender studenter til pirater
Ingen broiler
Han er litt annen type politiker og partisekretær enn man historisk forbinder med navnet Håkon Lie.
48-åringen er teknologidirektør hos it-selskapet Opera Software og alt annet enn en politisk broiler.
Han startet sin karrière sammen med pionerene som utviklet teknologien bak dagens internett.
Valgkamp og direktørjobb
Teknisk Ukeblad treffer ham i partiets egen valgbod i Spikersuppa - en parklignende strekning på ved Karl Johans gate mellom Stortinget og Nationaltheatret. Her er det tradisjon for Oslo- og rikskandidatene å fremme sine løfter under valgkampen.
- Du har direktørstilling i et internasjonalt it-selskap. Hvordan kombinerer du en ganske så ansvarsfull stilling med valgkamp her?
- Det er jo spennende dager, hvor vi treffer spennende ungdom og må svare på spørsmål om både internett og eldreomsorg. Men det er klart - jeg kan ikke stå her i valgboden hele dagen.
Rekrutterer i bransjen
Håkon sto i første rekke da en noe uvanlig gjeng demonstranter samlet seg foran Stortinget for fem år siden.
Les mer: Demonstrerer mot Microsoft-standard
Han tror det er mye politiske ressurser å hente i slike kretser.
- Databransjen jobber med saker som må inn på den politiske agendaen, så her er det spillerom for dem som er opptatt av hvordan samfunnet fungerer og hvordan maskinvaren skal brukes, mener stortingskandidaten.
Ingen snakker om Snowden
Han stiller som nummer 2 på listen for Piratpartiet i Oslo. Hvis listetopp Øystein Jacobsen sanker 14.000 stemmer, er han sikret plass på Stortinget. Og da blir Wium Lie blir hans vararepresentant.
- Hva kan teknologer bidra med på Løvebakken?
- De fleste folkevalgte er vel lærere eller bønder. Teknologer kan bidra til å få øynene opp for at internett er viktigere enn tradisjonell samferdselspolitikk. Å beherske nettet er viktigere enn å ta lappen når man er ung i dag, mener Håkon.
Han oppfatter at de etablerte politiske fløyene er fraværende i store prinsipielle saker.
- Vi ser jo at myndighetene overvåker, mens de store partiene vil forbigå fundamentale spørsmål i stillhet. Da Snowden-saken sprakk, blogget Erna om revmatisme, mens Jens twitret om et besøk i Kirkenes. De er rett og slett ikke der vi er i forhold til å ta tak i teknologisk viktige samfunnsspørsmål.
Les også: Nå skal norske nettpirater tas
Viktig lilleputt
Wium Lie medgir at lille Piratpartiet ikke kan bli noe annet enn et supplement til de etablertes politiske linjer og innrømmer med et smil at de ikke kommer til å oppnå et absolutt flertall ved valget.
- Men noe av greia med å lage politisk parti er jo å være med i den politiske mølja. Her kan vi være et viktig supplement, og vi må samarbeide med andre. For eksempel er både Venstre og Miljøpartiet enig med oss i spørsmålet om åndsverksloven.
Nei til grøft
Partiet har programfestet legalisering av mikrotrenching, en teknikk der fiberlegging blir rimeligere ved at kablene legges i enklere freste slisser i bakken i stedet for å grave. Største motstander er Vegdirektoratet.
- Ikke den største kampsaken på Tinget?
- Det er ingen uvilje mot teknikken hos de andre partiene. Problemet er vel heller at ingen har snakket om hvor viktig mikrotrenching er. På andre områder må vi kjempe politisk. Datalagringsdirektivet og overvåkingsspørsmålene er viktige for oss. I det perspektivet er det ganske trist at det er Erna og Jens som presenteres som alternativer ved valget, sier Håkon Wium Lie.
Les også:
Folk vil ha norsk lagring for å unngå amerikansk overvåking