– Jeg har vært med på it-utviklingen i 30 år og har sett alle teknologibølgene. Mange av dem har vært revolusjoner, men nettskyen er det største jeg har vært med på, sier Microsoft-toppen Jean-Philipe Courtois.
Investerer
Den tidligere europasjefen leder nå it-gigantens globale salg, markedsføring og tjenester. Nylig gjestet han Norge, hvor et møte med ledelsen på Handelshøyskolen BI sto på programmet.
– Nettskyen endrer spillereglene mer enn noen annen teknologibølge. Derfor investerer vi 9,5 milliarder dollar årlig i dette, sier Coutrois. Det tilsvarer drøyt 52 milliarder norske kroner.
– 90 prosent av det vi driver med er å endre oss mot nettskyen, sier Jean-Philipe Courtois.
Gammelt og nytt
Utviklingen mot nettskyen startet i forbrukermarkedet. Microsoft har utviklet Hotmail og andre nettjenester gjennom mer enn ti år.
– Forbrukeraktiviteten har gitt oss lang erfaring og lært oss hvordan vi skal skalere tjenester, og det er en av kjerneegenskapene til nettskyen. Likevel er det forretningssiden vi fokuserer på. For det første ekspanderer vi vår tradisjonelle programvare inn i nettskyen, men satser også på nye tjenester. Slik som nylanserte Windows In Tune, hvor vi kan kjøre vedlikeholdet av pc gjennom nettskyen. Senere i år ruller vi ut Windows 365, hvor vi kombinerer office- og kommunikasjonsprogrammer.
Kinect
Courtois ser en utvikling der spillplattformen Kinect glir over i profesjonell bruk.
Løsningen med en spillmaskin der du kontrollerer alt ved å bevege kroppen, har blitt en stor suksess. Med et salg på over ti millioner enheter på tre måneder har den fått en plass i Guinness rekordbok for raskest selgende forbrukerprodukt noen gang.
– Selv om Kinect i første omgang handler om spill, tror jeg slik teknologi vil kunne revolusjonere andre sektorer. Verktøyene for å programmere til Kinect er publisert, og det kan føre til utvikling av nye løsninger innen blant annet helse og undervisning. Snart kan jeg nok delta på møter rundt om på jorden og bare være representert med en avatar av meg, som jeg kontrollerer med kroppsbevegelser, sier Microsoft-sjefen.
Ikke over natten
Selv om Courtois har kullsviertro på nettskyen, tro han overgangen blir myk. Måten man lager programvare på endrer seg, men den gamle verden forsvinner ikke over natten. Tradisjonell programvare og nettskyen vil eksistere siden om side lenge.
Mange selskaper i dag har svært dårlig it-sikkerhet, og Courtois mener det er et godt argument for nettskyen. Det fjerner problemer med interne rutiner og hvem som har adgang til data.
– Vi snakker med regjeringer og med EU om datasikkerhet. Utfordringen i Europa er at det er så mange ulike juridiske systemer som må håndteres. Skyen kan gi bedre datasikkerhet, men utviklingen bremses av de juridiske utfordringene, påpeker Microsoft-sjefen.
Les også: – Nettskyen begynner å bli gammel