IT

IT-konsulentene forventer mer outsourcing

Men de har nok å gjøre.

Optimist: Sjefen for Cap Gemini i Norge, Ola Furu, har stor tro på det norske oppdragsmarkedet i årene fremover, men venter mer konkurranse fra indiske aktører.
Optimist: Sjefen for Cap Gemini i Norge, Ola Furu, har stor tro på det norske oppdragsmarkedet i årene fremover, men venter mer konkurranse fra indiske aktører. Bilde: Odd R. Valmot
17. aug. 2013 - 11:21

Etterspørselen etter kompetanse i big data, nettsky, sosiale medier og mobile løsninger øker jevnt og trutt.

– Alle virksomheter har store mengder ustrukturerte data. Nå vil de ha glede av de verdiene som ligger i dem. Enhver IT-sjef er opptatt av dette, sier adm. direktør i Capgemini, Ola Furu.

Likevel er det ikke de nye trendene som utgjør de store volumene av oppdrag.

Det er fremdeles de store tradisjonelle prosjektene, forvaltning og vedlikehold som holder hjulene i gang i den store IT-konsulentbransjen. For tiden er nye CRM-prosjekter rundt Salesforce.com sin plattform veldig etterspurt.

Les også: 3d-foto kan bli politiets nye våpen

Gir råd til ledere

Også sjefen i det andre store franskeide konsulentselskapet, Steria, Kjell Rusti, merker at det er godt trykk i markedet.

Ikke minst er IT-rådgivning til ledere etterspurt.

Steria har også etablert seg innen olje og gass og merker som de fleste at det er stor etterspørsel i dette markedet.

– Denne sektoren vokser mer enn vi hadde trodd, men offentlig sektor er fremdeles hovedmarkedet vårt. Jeg er selvfølgelig spent på hva som skjer etter valget, men jeg har ingen grunn til å tro at det blir mindre aktivitet uansett hvem som vinner. Spesielt i helsesektoren er det nå svært høy aktivitet på utviklingssiden, sier Rusti.

Les også: Politiet betaler for splitter nye kart, men får dem ikke ut til distriktene

Utenforland

Norge er på mange måter et utenforland i Europa på IT-siden også, mener Furu. Han sitter i ledelsen i det globale franske selskapet og ser trendene i Europa.

– Mens selskaper i Europa har hatt et enormt kostnadsfokus, og vært svært aktive til å sette ut IT-oppgaver både nasjonalt og oversjøisk, har ikke det skjedd her i landet i samme grad. Vi har ikke hatt det samme økonomiske presset. I stedet har norske selskaper bygget opp egne store IT-avdelinger. Det har gjort at vi har en mangel på IT-folk, men her tror jeg det vil skje endringer.

– Selskaper som Statoil, Telenor, DNB og Posten har vært aktive til å outsource og det vil vi se mer av, sier Furu.

Han tror mange andre virksomheter vil følge etter de store, ikke minst fordi de vil bruke IT-folk til utvikling i stedet for drift og vedlikehold. På sikt vil det redusere mangelen på IT-folk og gjøre at situasjonen her i landet blir mer lik den vi har i Europa.

Også Steria-sjefen undrer seg over den store norske aktiviteten i en verdensdel preget av pessimisme.

– Vi er i en særstilling, og det må vi være glade for, men på et eller annet tidspunkt vil nok situasjonene endre seg for oss også.

Les også: Snart får vi 10 Gbit/s fra tv-kabelen

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Bransjen går bra

Konsulentbransjen går bra i Norge.

Capgemini hadde i fjor en omsetning på 1,35 milliarder kroner og overskuddet økte med 87 prosent til 93 millioner kroner.

Det offentlige har vært en betydelig inntektskilde for konsulentbransjen og det ser heller ut til å øke enn å minke:

NAV har satt ut enorme prosjekter som går i mange år fremover. Politiet vokser som IT-kunde og det gjør Tollvesenet og Skattedirektoratet også.

Furu peker på at det er en stor forskjell mellom private bedrifter og offentlige, og han tror den vil bli større i årene fremover. Mens private er sterkt interessert i outsourcing og offshoring vil det offentlige ha full kontroll med systemene og lagringen selv.

Les også: Slik ser laptopens usynlige kraftfelt ut

Kamp om talentene

– Vi har ansatt over 50 nye konsulenter rett fra universitetene, de fleste fra NTNU. Det er fremdeles stor konkurranse om talenter, men vi er godt fornøyd med å ha fått tak i så mange. Vi er nå 850 ansatte og jeg tror vi ender opp på rundt 930 ved årsskiftet, sier Rusti.

Offshoring i en del år har vært drevet av de tradisjonelle store konsulentbedriftene som har etablert datterselskaper i lavkostland som India. Nå tilbyr mange stor indiske selskaper utviklingstjenester direkte til norske kunder og det endrer konkurransesituasjonen.

– Det er en utfordring selskaper som oss må forholde oss til. Vårt fremste argument er at vi kan sette sammen prosjekter med både norske og indiske konsulenter. De rent indiske selskapene vil ha så få nordmenn som mulig på lønningslista, sier Furu.

– Vi har nok bare sett begynnelsen på denne utviklingen. Vi vil få mer av den direkte konkurransen fra lavkostland som India, men jeg frykter ikke at de skal overta veldig mye. Kunder vil ha lokal forankring, sier Rusti.

Les også:

Det er blitt enda vanskeligere å komme inn på de heftigste teknologistudiene

– Her blir du satset på hvis du er flink

Det ser mørkt ut for norske bedrifter  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.