Industri Energi har foreslått å forby eksport av strøm fra Norge, for å hindre en ny strømkrise. Vil forby eksport av strøm Det synes statssekretæren er en dårlig ide:
– Det mener jeg er å snu problemstillingen på hodet, med økende utvekslingskapasiteten styrker vi forsyningssikkerheten vår, sier statssekretæren, og fortsetter:
– Hittil i år har vi importert 7 TWh. Vi trenger mer kraftlinjer for å sikre en bedre flekisibiliet. Vi trenger mer nett, fordi vi skal videreføre arven med å være en energinasjon også innenfor fornybar energi.
Batteri for Europa
Hjørnegård var tydelig på at det ikke finnes noe alternativ til en offensiv nettutviklingsplan:
– Det dreier seg også om klimautfordringen. Vi har vedtatt en ambisiøs klimapolitikk og vi er i gang, sier hun, og viser til at våre store energiressurser kan bidra til at Europa bli mer fornybart.
– I tillegg kan vår regulerbare vannkraft kan gjøre det mulig å benytte uregulerbar vindkraft i Europa. Det betyr at vannkraften vår har fått en økt verdi, og vi trenger mer utvekslingskapasitet til utlandet. Norge kan bli et batteri for Euopa.
Advarer mot utsettelser
– Når det gjelder nettutviklingsplanen til Statnett er jeg glad for det høye ambisjonsnivået. Vi ser at tidsplanene på enkelte prosjekter har blitt forskjøvet. Vi kan derimot ikke risikere at nødvendige nettinvesteringers utsettes, selv om nettutbygginger er kontroversielle, sier statsekretæren, og viser til sommeren debatt rundt Hardanger.
Klima opp mot naturvern– Vi har sett at nettbygging er kontroversielle. Det er en utfordring å få frem at alle energisaker har konsekvenser. Klima blir her satt opp mot det klassiske naturvernet. Det er vanskelige avveininger, men jeg må understreke at vi må bygge kraftlinjern for å sikre forsyningssikkerheten og for å ta klimautfordringen på alvor,.
Fornybardirektivet
Statsekretæren kunne ikke fortelle noe nytt om Fornybardirektivet:
– Vi er i en annen verden enn veldig mange land rundt oss og har et helt annet utgangspunkt, men vi deler EUs ambisjoner.