BYGG

Ja til passivhus innen 2015

Toppsjefene i Forny og Skanska vil ha strengere krav til miljø og energi i byggenæringen.

22. mars 2012 - 16:47
Vis mer

– Hvis vi forsøker å bremse på energikravene nå, blir det bare enda vanskeligere etter hvert.

Kronikk

Det sier Magnus Hvam, administrerende direktør i Forny, et nystartet selskap i Backegruppen. Hvam var tidligere direktør i Skanska.

I forrige uke skrev han en kronikk i Dagens Næringsliv sammen med Guro Nereng, som er fagrådgiver for energieffektivisering i Bellona, og Petter Eiken, administrerende direktør i Skanska.

De tre gikk hardt ut mot Selvaag Bolig etter at ledelsen der uttrykte at strenge energikrav virker prisdrivende på boliger.

Byggenæringens organisasjoner har også villet utsette strengere energikrav.

Les også: Denne 50-tallsblokka er klar for ekstrem oppussing

Mangel på effektivitet

Magnus Hvam mener at det er helt andre forhold som driver prisene, og han trekker frem manglende effektivitet i byggenæringen som en stor hemsko for videre utvikling.

– Kundene våre, profesjonelle byggherrer og utbyggere, stiller ofte med fine forprosjekter og flotte modeller. De har vært i kontakt med arkitekter og snakket med rådgivere. Først sent i prosessen kommer entreprenørene inn. Da blir det dyrt.

Hvam mener en slik gjennomføring ikke gir effektive prosesser.

– I alle prosjekter som har gått bra, ser vi jo at entpreprenøren har kommet tidlig med i prosessen, men det er dessverre ikke typisk. Jeg vil ha en debatt om hvordan vi får en effektiv byggenæring som leverer gode produkter.

Article389_Image578.jpg

Dårlig tillit

I en slik debatt ønsker ikke Hvam å verne egen del av byggenæringen.

– Vi entreprenører må bli flinkere til å forstå våre kunders behov. Det gir tillit, og da er det lettere å komme tidlig inn i prosjektene. Bransjen bærer i dag dessverre ikke preg av stor tillit.

Les også: – Vi bør bygge bedre enn reglene krever

Passivhus fra 2020

I kronikken skriver de tre at historien har vist at forbedret kvalitet ikke er ensbetydende med høye kostnader.

Denne forbedrede kvaliteten kan komme i form av strengere krav fra myndighetene.

– Ja, de som bremser vil kunne vinne et slag nå og da, men de vinner ikke krigen. Krav om passivhus kommer nok innen 2020.

– Arnstadutvalget foreslo 2015, og din tidligere sjef Petter Eiken har foreslått 2013. Hvorfor så sent?

– Personlig sier jeg et klart ja til 2015, men jeg tror ikke det er realistisk. Det burde gå fortere. Men det er derfor jeg er opptatt av at alle aktørene, også entreprenørene, skal være med fra starten i prosjektene.

Passivhus: Bruker mer energi enn forutsatt

Tidlig planlegging

– Flere aktører i næringen har påpekt at om man starter planlegging for lav energibruk tidlig i prosjektet, blir ikke merkostnadene store. Ditt selskap, Forny, skal ha rehabilitering som spesialfelt. Er situasjonen den samme da, eller blir det mer kostbart å få ned energibruken?

– Det er det samme som for nybygg. Hvis vi får komme inn tidlig, behøver det ikke blir store merkostnader. Det er små ting som må til for å få høy energiklasse. Jeg har vært en runde med potensielle kunder, arkitekter og rådgivere. Signalene nå er at de alle er opptatt av mer enn bare lav energibruk. Miljøriktig bygging blir mer og mer etterspurt, og stadig flere leietakere ønsker å sitte i et miljøriktig bygg.

– Hvorfor skal det da være så vanskelig?

– Det har jeg spurt meg selv om tusenvis av ganger. Jeg vet ikke. Men jeg tror byggenæringen har hatt det for godt. Se på prisfallet på flatskjermer, det ville ikke kunne skje uten omstilling i bransjen. Nå må byggenæringen omstille seg.

Les også: Advarer mot legionellafare i nybygg

Vil ha skattelette for strømsparing

– For langt nord for passivhus 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.