Norge er en sinke i bruk av tre i byggenæringen. Nå går Innovasjon Norge inn sammen med arkitektene. Målet er å øke bruken av tre.
I et toårig prosjekt der Innovasjon Norge og Norske arkitekters landsforbund (Nal) har gått sammen, tilbys rådgivning og noe økonomisk støtte til utbyggere som vil satse på bruk av tre i stedet for stål og betong.
Mangler leverandører og kompetanse
Problemstillingene treentusiastene står overfor er flere. Det mangler leverandører, det er lav produksjon, det er lite innovasjon, det er for få prekvalifiserte løsninger.
Som om ikke det skulle være nok lister Michael Lommertz fra NAL opp enda to hindringer:
– Det er generelt lav kompetanse, og det er mange myter og fordommer mot tre.
Nå søker Tre og By forbildeprosjekter for utbyggere som ønsker å forsøke seg med massivtre eller andre trekonstruksjoner der betong eller stål i dag er førstevalget.
– Det kan være tilbygg, påbygg, rehabilitering eller nybygg. Men prosjektet må ha en viss innovativ karakter, sa Lommertz på frokostmøtet Brød og Miljø.
I dag presenteres det ene pilotprosjektet etter det andre når det gjelder lavt energibruk. Tre og By ønsker ikke hive seg inn i den konkurransen.
– Vi fokuserer på tre, ikke nødvendigvis energi. Det vil si at vi kan godt støtte et Tek10-prosjekt, sier Lommertz.
Les også: Vil erstatte skruer og spiker med supertape
Kun Bergen på listen
I dag er to forbildeprosjekter på listen, begge i Bergen. Det ene er Bergen og omegns boligbyggelags (Bob) 14 etasjer høye boligblokk, som vil rage 50 meter over bakken.
Der har salget startet og Bob mener det vil bli verdens høyeste trebygg. Det andre er et boligprosjekt i regi av Idealbygg med åtte selveiende enheter ført opp i massivtre med trefiber blandet inn i gipsplater som isolasjonsmateriale.
Til kledning og terrassebord blir det brukt Kebony.
Innovasjon Norge har lagt 3.5 millioner på bordet til mobiliseringsprosjektet Tre og By. Prosjektet er toårig, men det er opsjon på ytterligere ett år, da med en økning i tilgjengelige midler.
– Noe av kjernen i problemet med bruk av tre er at utbyggere klager over manglende produkter, mens mulige produsenter klager over manglende kunder. Det er en viktig grunn for at vi har dratt i gang Tre og By, sier Krister Moen i Innovasjon Norge.
Les også: Bygger verdens høyeste hus på 90 dager
Støtte til både bygg og produkter
Han viser til at Innovasjon Norge har hatt gående en tresatsing siden 2000 hvor bedrifter som ønsker å utvikle noe i tre kan søke om midler til utviklingsprosjekter.
Tre og By tilbyr i første fase informasjon til utbygger om muligheter og begrensninger, den er gratis. Deretter kan det søkes midler til en forstudie i bruk av tre.
– Så er det spørsmål om hvor stort et forstudie er. Hvis det er behov for FoU-tjenester, kan vi bevilge opp til noen hundre tusen til kjøp av slike, sier Moen.
Frokostmøtet til Nal ble etterfulgt av Norsk Tredag, der fikk de fremmøtte høre om et åtte etasjers boligbygg ført opp i London, utelukkende med massivtre som bærende konstruksjon og dekker.
Under telt ble hele bygget ført opp på få dager med knapt noen bygningsarbeidere på plassen.
– Med dagens teknologi kan vi bygge opp til 15 etasjer. Vi har nå et forskningsprosjekt gående for å klare trebygg med 25 etasjer. De største utfordringene da er kompresjon i de nederste delene av bygget og vind, sa arkitekt Andrew Waugh fra arkitektkontoret Waugh Thistelton.
Les også:
Energibruken til Posthuset skal ned til en tredjedel