KARRIERE

Jakter norske oljeingeniører. Men lønna kan bli et problem

Danske vindkraftselskap trenger 3-400 ingeniører.

Norske oljeingeniører har gode muligheter i dansk vindindustri, ifølge dansk rekrutteringsbyrå. Illustrasjonen viser en tobladet vindmølle designet av et tysk vindteknologiselskap.
Norske oljeingeniører har gode muligheter i dansk vindindustri, ifølge dansk rekrutteringsbyrå. Illustrasjonen viser en tobladet vindmølle designet av et tysk vindteknologiselskap. Bilde: Aerodyn
29. juni 2015 - 15:23

Nå kan det bli ekstra deilig å være norsk i Danmark. I hvert fall for oppsagte norske oljeingeniører, som er villige til å flytte til Jylland og bytte bransje.

– Norske ingeniører er definitivt aktuelle for ledige stillinger i vindkraftindustrien. Vi jobber fortløpende med å få fatt i norske ingeniører som er interessert i danske stillinger. Selskapene reagerer gjerne svært positivt når norske ingeniører søker, sier Christina Just, partner i det danske rekrutteringsselskapet Capax til Teknisk Ukeblad. 

Dansk vindindustri har i en årrekke slitt med å få tak i nok ingeniørkompetanse, og behovet fortsatt stort.

Danske Ingeniøren har tatt temperaturen på etterspørselen etter ingeniører i stillingsmarkedet. Konklusjonen er at tørken i olje- og gassindustrien har satt sitt preg på hele offshore-markedet, også blant underleverandører og rådgivningsselskaper til vindindustrien.

Unntaket er de tre store aktørene i dansk havvind-industri, Siemens Wind Power, Vestas og Dong Energy.

Bare Siemens Wind Power alene melder at de trenger 200 ingeniører. Utallige stillingsutlysninger fra Vestas, inkludert MHI Vestas Offshore, og Dong Energy tyder på at de danske vindkraftaktørene trenger et sted mellom 3-400 ingeniører, ifølge Ingeniøren.

– Beregningene høres fornuftige ut, sier Just i Capax, som har spesialisert seg på å rekruttere ingeniører.

Norsk selskap: Norsk selskap installerer USAs første havvindpark

Klassiske ingeniørfag

Just sier at norske oljeingeniører ikke må kvie seg for å søke fordi de ikke har erfaring fra vindkraftbransjen.

– Vindkraftindustrien trenger de samme klassiske ingeniørdisiplinene som brukes i olje- og gassindustrien; maskiningeniører, byggingeniører og elkraftingeniører, særlig innen sterkstrøm, sier Just.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

– Spesielt for de som har 5-7 års arbeidserfaring vil det ikke være noe problem for selskapene å lære opp nyansatte ingeniører. Når det kommer til seniornivå vil det være forventninger om inngående bransjekunnskap, så det kan være litt tøffere, men fortsatt mulig, sier Just. 

Les om: NTNU skroter flytende havvindmølle

Komponent-produksjon

– For åtte måneder siden skrek olje- og gassvirksomheter etter ingeniører. I dag er det bare innen offshore vindkraft det er ledige stillinger, sier direktør Morten Basse fra viten- og innovasjonsnettverket Offshoreenergy.dk til Ingeniøren.

Nettverket har 270 medlemsbedrifter og jobber for å styrke sektoren for kommende utfordringer.

Han deler havvind-industrien i to: Komponentdelen, som produserer vindmøller, og fundamenter, samt monteringsdelen, hvor ingeniører er med på å transportere, skipe ut og drifte havvindmøller offshore.

Vindmølleindustrien har blitt så kompleks at den har bruk for nesten alle slags ingeniører, og derfor rekrutterer fra alle mulige bransjer.

– Den største generelle etterspørselen etter ingeniører ligger på komponentsiden, altså hos vindturbinvirksomhetene. Det er helt klassiske utviklingsstillinger innen mange ulike ingeniørdisipliner, samt stillinger innen salg, produksjon og drift, med og uten lederansvar, sier Basse.

Les også: Statkraft åpner likevel for vindkraft på Fosen  

Må tilpasse seg

Tore Tomter, vindsjef i Siemens Norge, er enig i at norske oljeingeniører har mye å bidra med i vindindustrien. Ikke bare har de samme bransjespråk, engelsk. Den danske og norske kulturen er heller ikke veldig ulik.

Men Tomter har selv prøvd å rekruttere personell fra norsk olje-og gass-industri til vindkraftbransjen.

– Det skjærer seg alltid når det kommer til forventninger om lønn. Lønnsnivået avhenger av type stilling, men norske oljeingeniører er nødt til å tilpasse seg betingelsene i vindindustrien. Klarer de det, er det alltid behov for gode maskin- eller elektroingeniører i denne bransjen, sier Tomter til Teknisk Ukeblad.

Tomter peker på at vindbransjen jobber hardt for å kunne konkurrere med tradisjonelle energikilder uten subsidier, og bruker mye ressurser på teknologiutvikling. Havvindindustrien er på sin side preget av kappløpet for å få ned et høyt kostnadsnivå. Dette preger hele bransjen.

– For en som vil utvikle ny teknologi og teste nye løsninger, har de en glimrende anledning til det i Midt-Jylland, hvor denne industrien har hovedsete, sier Tomter.

Les om: Dette vindmølle-fundamentet suger seg ned i havbunnen

Nye lønnsforventninger

Just forteller at ingeniører fra den norske olje- og gassindustrien har stått høyt i kurs hos danske arbeidsgivere, men at store lønnsforskjeller tidligere har gjort det vanskelig å rekruttere nordmenn. Det tror hun kan endre seg.

– De siste to til sju årene har lønnsforskjellene vært svært store, opp til 50 prosent høyere enn gjennomsnittet for en tradisjonell vindkraftingeniør. Her i Danmark har har lønnsnivået i olje- og gassbransjen sunket de siste årene, derfor tror jeg lønnsforventningene nå matcher nivået i vindindustrien, sier Just til Teknisk Ukeblad.

Les om: Den flytende byen skal romme tre fjell og 50.000 innbyggere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.