Nesten et halvt år etter at det katastrofale jordskjelvet og den påfølgende tsunamien i Japan førte til en nedsmelting i Fukushima Daiichi, lekker det fortsatt radioaktivt vann fra atomanlegget. Japanske myndigheter varsler at områdene rundt atomanlegget i Fukushima kan forbli ubeboelige i 20 år fremover. Mange av innbyggerne bor fortsatt i tilfluktssenter.
– En av Fukushima Daiichis reaktorer er nå stabilisert, forteller professor ved National Graduate Institute for Policy Studies Grips, Yoshitsugu Kanemoto.
Sammen med representanter fra det systemansvarlige nettselskapet Kansai Electric Power besøkte han Statnett for å høre mer om skandinavisk energipolitikk.
Japan-reaktorer i drift etter stresstest
Nedstenging
Katastrofen i Fukushima har ført til at stadig flere japanere frykter konsekvensene av å ha så mange atomkraftverk.
– Det pågår nå en politisk diskusjon om kjernekraftverkene skal stenges ned, sier Yoshitsugu Kanemoto.
Japans 54 reaktorer dekker omtrent 30 prosent av Japans strømforbruk, men myndighetene hadde planer om å heve dette til 50 prosent. 14 nye kraftverk skulle bygges innen 2030.
– Ingen snakker om de nye kraftverkene, mens de eksisterende reaktorene blir stoppet hver trettende måned for en kontroll. Når de først har blitt stanset, kommer diskusjonen om de i det hele tatt skal starte opp igjen.
Atomansvarlige får sparken i Japan
Ny energipolitikk
Japan har nå en total gjennomgang av landets energipolitikk, som før naturkatastrofene i mars hadde som mål å øke andelen strømproduksjon fra atomenergi til over 20 prosent innen 2030. Nå er målene helt annerledes. Fornybarandelen skal økes til 70 prosent i 2030. Antallet kjernekraftverk skal være redusert til 14 reaktorer i 2030. I tillegg jobbes også med en langsiktig energipolitikk, forteller professor Kanemoto.
– Den skal legges frem til sommeren, sier han.
Japan må legge nye kraftplaner
Anstrengt
Men fortsatt er energibalansen i landet svært anstrengt:
– I vinter vil vi ha 20 prosent mindre kapasitet enn normalt. 11 reaktorer vil bli stoppet i løpet av vinteren og kundene må redusere forbruket. Spesielt Tokyoområdet er hardt rammet. I vårt område må forbrukeren redusere forbruket med fire til fem prosent.
For å spare strøm har japanske husholdninger blitt oppfordret til å sette aircondition på 28 grader om sommeren, og 18 grader om vinteren.
Japan undervurderte tsunamifare
Lære av Europa
I august 2011 innførte Japan et feed-in tariff system. Målet er å øke andelen fornybar energi, som solenergi, vind og biomasse.
– Prisen er ennå ikke satt, men dette vil få store konsekvenser for nettet. Kostnadene vil gå opp og regningen går til forbrukeren, sier Kanemoto, som understreker at dette er noe de ønsker å lære mer om her i Norge.
– Vi besøker Europa hvert år og i år er turen kommet til Norge. Vi har liberalisert 60 prosent av kraftmarkedet og prosessen går veldig sent. Her skjer alt mye raskere og vi vil lære mer om det europeiske kraftmarkedet.
– Kensai ønsker å høre mer om hvordan vi balanserer det nordiske systemet med en blanding av termisk og fornybar kraft, inkludert varierende mengder vind og vannkraft. Dette har vi lang erfaring med å håndtere i Norden og det er årsaken til at de besøker Norge i år. De skal senere også besøke Frankrike, sier senior rådgiver i Statnett, Anders Sivertsgård.
Les også:
– Norge må kjenne sin besøkelsestid
Sveitserne dropper kjernekraften
Doblet antall søkere til kjernekraftstudier