OLJE OG GASS

Japansk gjennombrudd i jakten på ny energikilde

Håper "isgass" kan erstatte atomkraften.

For første gang er det hentet ut metangass fra gasshydrater under havbunnen. Her fakles gassen fra forskningsskipet "Chikyu".
For første gang er det hentet ut metangass fra gasshydrater under havbunnen. Her fakles gassen fra forskningsskipet "Chikyu". Bilde: Jogmec
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
20. mars 2013 - 10:47

Det japanske statlige oljeselskapet Jogmec har for første gang klart å produsere metan fra gasshydrater lagret under havbunnen.

Ny energikilde

En frossen blanding av metangass og vann - gasshydrat - kan bli verdens nye energikilde. Prøveproduksjonen til havs er et skritt nærmere kommersiell utvinning av gass fra den såkalte isgassen.

99 prosent av gasshydratressursene befinner seg under havbunnen, ifølge estimater. Derfor mener Geir Ersland, førsteamanuensis i petroleums- og prosessteknologi, at den japanske prøveproduksjonen er interessant.

– Det er vanskeligere og dyrere å gjennomføre dette offshore, sier Ersland, som er tilknyttet Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen.

Flere forskningsmiljøer i Norge har også jobbet med gasshydrater over flere år. Gasshydrater finnes også i Norskehavet og Barentshavet.

Gasshydrater: Dette kan bli verdens nye energikilde

Skal produsere i to uker

Tidligere er det gjennomført prøveproduksjon av metan fra gasshydratkilder på land over korte testperioder. Jogmec planlegger testproduksjon til havs i to uker.

– Vi må vente og se over hvor lang periode de får til prøveproduksjonen, det vil avgjøre om dette er et stort gjennombrudd, sier Ersland.

Det finnes tre aktuelle metoder for å hente ut metangass fra gasshydrater. De to første går enten ut på å øke temperaturen eller redusere trykket. Den tredje metoden, som er utviklet av forskere ved Universitetet i Bergen, går ut på å injisere CO2 i gasshydratene, slik at vannmolekylene binder seg til CO2 og metangass frigjøres.

Les også: Nordmenn kan løse utvinningsproblemet

Senker trykket

Under den japanske prøveproduksjonen frigjøres metangassen med trykkreduksjon.

– Gasshydratene vil smelte om du tar ned trykket, og de bringes ut av stabilitet, forklarer Ersland.

Trykket i reservoaret senkes ved at det bores en brønn og at man tar ut væske. Deretter kan frigjort metangass produseres.

– Trykkavlastning er egentlig samme prinsipp som ved de første oljeboringene, forteller han.

Tidligere er trykkreduksjon brukt for å produsere metan fra gasshydrat på land, både i Canada, Alaska og i Sibir. Bortsett fra produksjonen i Sibir, var de tidligere testene begrenset i tid, typisk mindre enn to uker.

Boreriggen Chikyu skal bore gjennom jordskorpen under Stillehavet.
Tidligere er trykkreduksjon brukt for å produsere metan fra gasshydrat på land, både i Canada, Alaska og i Sibir. Bortsett fra produksjonen i Sibir, var de tidligere testene begrenset i tid, typisk mindre enn to uker.Prøveproduksjonen skjer fra boreskipet Chikyu. Jamstec

Brennende is

Gasshydrat er et isliknende materiale som utgjøres av metanmolekyler og vannmolekyler under stort trykk. Metanhydrat finnes i områder med permafrost og under havbunnen i områder med større dyp enn 500 meter.

Ved tilstrekkelig lave temperaturer og høye trykk, danner metan- og vannmolekyler en gitterstruktur som likner snø eller is.

At dette er et fast stoff, skaper utfordringer for utvinningen.

Egen energi

Japanske myndigheter håper at testen skal bidra til at landet får sin egen energikilde. Japan har lenge vært på jakt etter nye energikilder og jakten ble intensivert etter Fukushima-ulykken for to år siden.

– Dette er verdens første prøveproduksjon av gass fra metanhydrat fra havbunnen, fortalte Japans handelsminister Toshimitsu Motegi på en pressekonferanse, ifølge New York Times.

Det statlige japanske oljeselskapet Jogmec slapp nyheten på toårsdagen for Fukushima-ulykken.

Japanske myndigheter håper å ha klar teknologi for kommersiell produksjon av metan fra gasshydrat innen 2019. I dag er at kun to av landets 50 atomreaktorer fremdeles er i drift, etter Fukushima-ulykken. Landet er i dag storimportør av LNG.

Samtidig skal gassressursene lagret i gasshydrat i Nakai-rennen utenfor Stillehavskysten av Japan tilsvare 11 års import av LNG.

Sammenlikner med skifergass

Selv om den første offshore prøveproduksjonen ikke er kommersiell produksjon, er det et stort fremskritt for utviklingen av metanhydrat som ressurs, skriver Jogmec i en pressemelding. De mener prøveproduksjonen vil gi verdifulle data om frigjøring av metan under havbunnen og miljøkonsekvenser.

Ryo Minami, direktør for olje- og gassdivisjonen hos Japans direktorat for naturressurser sammenlikner metanhydrat med skifergass, den en gang marginale ressursen som nå fullstendig har endret det amerikanske gassmarkedet.

– For ti år siden visste alle at det var skifergass i grunnen, men å utvinne det var for dyrt. Nå er det kommersialisert, sier han til Financial Times.

 Les også:

Hjelper Japan å jakte på gasshydrater

Kull fortrenger gass i Europa

Her er vindkraft nå billigere enn kull  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.