– I offshoreindustrien er det ikke sånn at du trenger folk i neste uke. Du trenger folk med en gang, sier Javier Zahn.
Frem til 2013 hadde han jobbet som såkalt crewmanager både i Subsea 7 og i Siem offshore. Men etter hvert så han at det var flere utfordringer med hvordan systemet var lagt opp.
– Vi hadde alltid det samme problemet: Vi trengte folk veldig fort og det var store problemer med å finne folk fort nok. Det gjorde at vi måtte bruke mye penger på rekrutteringsbyråer for å hente de riktige kandidatene, sier han.
Eposter med vedlegg
Zahn oppdaget at de forskjellige rekrutteringssystemene sjelden var tilpasset offshore- og maritimindustrien og at det førte til en god del frustrasjon.
– La oss si at du trenger en maskinsjef ganske raskt og selskapet du jobber for ikke har noe rekrutteringssystem på plass, så betyr det ofte at alle som vil sende en CV må sende den på en epostadresse som står på hjemmesiden.
– Når du da skal velge hvem du trenger, må du gå igjennom alle epostene som har kommet inn, åpne alle vedlegg, sjekke de forskjellige sertifikatene og så videre. Hvis det er 50 forskjellige søkere, så tar det ganske lang tid, sier han.
Det førte til at han i 2013 sa opp stillingen som crewmanager og etablerte selskapet OffshoreCrew.
– Målet var ikke å bli et bemanningsbyrå eller rekrutteringsselskap, men å effektivisere hele rekrutteringsprosessen. Derfor utviklet vi våre helt egne systemer, slik at alt som er i systemet er tilpasset og relevant for industrien, forklarer han.
3900 flere det siste halvåret
I praksis betyr dette at Javier og OffshoreCrew har utviklet en database som i dag har over 10.000 forskjellige kandidater som er relevante for forskjellige fagområder for offshoreindustrien.
– Det blir litt som å bruke Google. All informasjon ligger inne med både kompetanse, sertifikater og erfaring. Når noen trenger folk, om det er rederier eller offshoreselskaper, så er det bare å søke etter kandidater. Resultatene passer behovet deres mye bedre enn andre systemer, sier Zahn.
Han forteller at på grunn av nedgangen i oljeindustrien har han merket at databasen blir større og større.
Det siste halvåret alene skal det ha kommet inn 3900 flere relevante kandidater. Javier sier at det med systemet ofte går veldig fort å finne de riktige kandidatene.
– Iblant tar det bare ti minutter før kandidatene er på plass. Vi har algoritmer som identifiserer hvilken kandidat som passer best på de forskjellige stillingene. Om du for eksempel trenger en kaptein på et ankerhåndteringsfartøy, så ligger det for eksempel 1000 kapteiner inne i systemet.
– Da kan du i tillegg velge en rekke andre kriterier, som relevante kurs eller erfaring, for å få den helt rette kandidaten, forklarer han.
Store aktører
OffshoreCrew har til nå samarbeidet med Ugland, som har vært en slags testpilot for systemet. Men i tillegg til Ugland har Zahn sikret seg en stor andel kunder på rekrutteringskurs- og konsulenttjenestene deres.
Dette er snakk om store aktører: Atlantic Offshore, Siem Offshore, Eidesvik, Wilhelmsen, Solstad Offshore, Farstad, Maersk, Deep Sea Supply, Viking Supply Ships og en rekke andre.
OffshoreCrew er fortsatt relativt lite: De er fire personer fordelt på lokasjoner i Kristiansand og Ålesund og hadde i 2015 en omsetning på rundt 2 millioner kroner. Den forventes å bli doblet i år.
Javier Zahn hadde ikke sett for seg at det skulle gå så fort.
– Jeg hadde nok ikke forventet så stor og rask respons. Men jeg hadde stor tro på konseptet. Industrien trengte en endring og jeg ville vise at industrien kan spare penger og tid og få et bedre miljø på kontoret.
– Man blir ikke så stresset når man bruker det riktige verktøyet. Det er mye press på mannskapsavdelingen når de skal ha folk, sier han.