I dag formiddag var så godt som hele presse-Norge samlet på Fornebu for å overvære Helge Lunds siste pressekonferanse som konsernsjef i Statoil.
Mannen som tar over stafettpinnen sier han brukte to sekunder på å bestemme seg da Statoil-styret spurte om han kunne tenke seg å ta over.
Eldar Sætre (58) er klar på at han ikke ønsker å være sjef på permanent basis, ettersom stillingen krever en langtidshorisont som ikke passer i den alderen og i det stadiet han er i karrieren nå.
Teknisk Ukeblad fikk snakke med Sætre om hva han tenker om sin kommende sjefsperiode.
Les også: – Tror vi ser den første kvinnelige konsernsjefen i Statoil
Skal videreføre
– Det er et enormt trykk rundt det å være konsernsjef. Er du forberedt på det?
– Jeg er på mange måter forberedt gjennom de erfaringene jeg har hatt i selskapet i 34 år og i de siste ti årene i konsernledelsen. Jeg føler jeg har et godt grunnlag. Når det først skjer, så er det mange ting man må tenke igjennom, men jeg er så forberedt man kan være i en slik situasjon.
– Hva blir dine viktigste arbeidsoppgaver fremover?
– Det viktigste er å skape kontinuitet. Jeg skal sikre at vi ikke stopper opp på noen måte og at jeg kan videreføre den normale forretningsmessige utviklingen av selskapet, og ikke minst at vi kan videreføre det forbedringsprogrammet vi er i gang med. Det er det viktigste ved siden av å sikre effektiv og sikker drift til enhver tid.
Skal håndtere de lave oljeprisene
– Oljeprisen ligger stadig og vaker rundt 90 dollar, hvor stor utfordring er det for dere?
– Vi er i en bransje hvor de prisene på de varene vi selger svinger. Det er naturen innenfor olje og gass. Det er noe vi alltid må være forberedt på i vår bransje. Vi må ha en finansiell situasjon, robusthet i porteføljen og en handlefrihet som gjør at vi kan håndtere slike svingninger og den type oljepriser vi opplever nå.
Les også: Derfor er oljeprisen i fritt fall
Må få ned prisene i Barentshavet
– Hva tenker du om den fremtidige aktiviteten i Barentshavet?
– Noe av det vi jobber med generelt er å få ned kostnadene i industrien, også våre prosjekter, og å få ned break-even prisen. Det er viktig å robustgjøre prosjektene som vi i dag kanskje anser som marginale, slik at de blir lønnsomme i fremtiden.
Les også: Lundin har gjort et kjempefunn i Barentshavet
Nøysom sunnmøring
– Hva slags person er du?
– Jeg har vært over halvparten av livet mitt i Statoil og hatt tunge lederposisjoner og sittet i konsernledelsen i ganske lang tid. Jeg har en relativt god og bred erfaring i hele verdikjeden. Jeg er 58 år gammel, og er en vaskeekte sunnmøring. Det betyr at nøysomhet, det å ta vare på ressurser og det å skape verdier er et kjennetegn for meg, noe det er for de fleste sunnmøringer.
– Helge Lund sier at tiden nå er moden for at man får inn en ny konsernsjef, og at man kanskje trenger noen som kan se på ting med nye øyne. Klarer du å være et friskt pust til tross for at du har vært i organisasjonen så lenge?
– Jeg kommer til å puste friskt hver eneste dag, men jeg tror den kommentaren fra Helge var ment for et mer langsiktig perspektiv. Jeg skal uansett gjøre mitt beste i den perioden jeg får.
Les også:
Her er 10 triks Statoil bruker for å virke miljøvennlige