OLJE OG GASS

– Jeg er veldig bekymret

Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes sier at ingen i kommunen har den fjerneste anelse om konsekvensene av CO2-rensingen på Mongstad.
Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes sier at ingen i kommunen har den fjerneste anelse om konsekvensene av CO2-rensingen på Mongstad. Bilde: Truls Tunmo
Ole K. Helgesen, Truls Tunmo, Mona SprengerOle K. Helgesen, Truls Tunmo, Mona Sprenger
18. feb. 2009 - 19:30

LINDÅS: Kommunen utenfor Bergen er nærmeste nabo til oljeraffineriet og det fremtidige gasskraftverket til StatoilHydro på Mongstad.

Det er et politisk mål at et renseanlegg for CO 2 i full skala skal komme på plass innen 2014, men da må StatoilHydro ta i bruk aminteknologi som er knyttet til betydelig miljørisiko. Det bekymrer ordføreren.

– Jeg synes StatoilHydro er trege til å gi nødvendig informasjon om hva som kommer til å skje på Mongstad. Ingen jeg vet om her i Lindås kommune, vet noe som helst om det, sier Astrid Aarhus Byrknes.

Les hovedsaken:

Må stillles krav

Nå forlanger hun at det må stilles krav til StatoilHydro.

– Kunnskapene de opererer med må være riktige. Innbyggerne her må få vite mer om eventuelle skadelige virkninger av CO 2-fangsten. Jeg synes dette er veldig bekymringsfullt. Kunnskap om eventuelt farlige utslipp er veldig viktig. Og her er det et kunnskapshull som må tettes, sier Byrknes.

Vil ha klarhet

Hun mener imidlertid at det fortsatt er mye teori omkring CO 2-fangsten på Mongstad.

– Foreløpig er det mye teori, så jeg har ikke lyst til å synse for mye nå. Først må det komme en ordentlig utredning om prosjektet. Men det skal ikke holdes noe hemmelig for kommunen, fastslår Byrknes.

Kommunen skal ha et møte med StatoilHydro på Mongstad i mars. Der vil Byrknes forlange klar tale fra oljeselskapet.

– Jeg vil ta opp hvordan vi skal jobbe videre med dette. Og jeg vil påpeke at de kunne ha vært mer i forkant med å informere oss om planene for hvordan CO2-fangsten skal gjennomføres.

– Vi er ennå i en tidlig fase og det er derfor vi ikke har informert lokalbefolkningen, sier kommunikasjonsdirektør i StatoilHydro, Cathrine Torp.

Helsehensyn først
SKREMMENDE: - Myndighetene må tenke seg om før de setter i gang en farlig rensemetode, sier Erling Haugen fra Meland, en nabokommune til Mongstad. (Foto: Truls Tunmo)
SKREMMENDE: - Myndighetene må tenke seg om før de setter i gang en farlig rensemetode, sier Erling Haugen fra Meland, en nabokommune til Mongstad. (Foto: Truls Tunmo)

Folks helse er viktigere enn en snarlig CO 2-fangst på Mongstad. Det mener Heidi Vedå fra Lindås kommune.

Hun var uvitende om at det kan bli aktuelt å bruke aminteknologien da Teknisk Ukeblad gjorde henne oppmerksom på problemstillingen.

– Dette er skummelt. Hensynet til folks helse må gå foran CO2-fangsten. Nå kommer jeg til å følge godt med fremover. Jeg er selvsagt mest redd for barna mine hvis det vil bli sluppet ut giftige stoffer fra Mongstad, sier Heidi Vedå.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Også Erling Haugen er svært skeptisk giftig CO 2-fangst.

– Det må gjøres alt for at det ikke kommer til å skje. Hvor farlig slike ting er, vet man jo først i ettertid. Da er det for sent å angre, skaden er gjort. Derfor må myndighetene være helt sikre på at det ikke er helseskadelig. Men ut i fra de erfaringene jeg har, vil ikke meningene til folk flest telle noe som helst. Det er skremmende, sier Haugen.

StatoilHydro vil på sin side overholde avtalen med myndighetene:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.