Senioringeniør Andrea Taurisano i NVE har gjort en innsats mot rasfare i krigsherjede Afghanistan.
På toppen av skadene landet er påført etter flere tiår med krigshandlinger og karrige kår, sliter Afghanistan med høy rasfare tett opp mot bebygde områder.
Utrygghet
De rasfarlige områdene skaper utrygghet i befolkningen.
I nært samarbeid med Afghanistankomiteen har norske Ingeniører Uten Grenser gjort en foreløpig kartlegging av noen områder.
– Praktisk talt alt er menneskeskapt og det er forholdsvis enkelt å unngå, sier Andrea Taurisano, senioringeniør i NVE.
Les også:
Tre årsaker
Taurisano er geolog med doktorgrad og ekspert på rassikring. Han ser tre hovedårsaker til den utbredte rasfaren.
I bunnen av skråninger hadde innbyggerne gravd ut leire for å bruke denne til å bygge med. Dermed oppstår ustabilitet og rasfare. Som årsak nummer to kommer avskoging. Uten et nettverk av røtter blir mange skråninger ustabile. Avskogingen skyldes overdreven hogst.
– De trenger jo ved, det er kaldt i Afghanistan og landet mangler et utbygd elnettverk eller andre varmekilder, sier Taurisano.
Som en tredje årsak så han veier som var anlagt på en måte som gjorde grunnen ustabil.
Les også: Dette luftskipet brukes til overvåkning
Grunnleggende opplæring
– Det er mange hundre slike landsbyer, det er ikke mulig å rekke over alle på den tiden som står til rådighet. Men jeg har sett flere hundre skred, alle med samme årsak.
Taurisano mener det danner et godt grunnlag for å gjøre noe med situasjonen.
– Det er veldig grunnleggende kunnskap som trengs for å unngå dette. Jeg tror det er mulig å lære opp lokale ledere slik at de unngår å skape rasfare i fremtiden.
Kontaktnett
Andrea Taurisano ble kontaktet om oppdraget gjennom sitt nettverk.
– Jeg kunne jo ikke si nei til et slikt oppdrag. Det var ingen vanskeligheter med å få fri fra jobben i NVE i de to ukene oppdraget varte, men uten lønn.
Erfaringene Taurisano gjorde under kartleggingen i Afghanistan har ført til at han gjerne stiller opp på nytt for «Ingeniører Uten Grenser».
Les også: