BYGG

– Jeg skal bygge alt i aluminium

KREATIVT: Mange kreative plusshusmodeller ble presentert på AHO.
KREATIVT: Mange kreative plusshusmodeller ble presentert på AHO. Bilde: Fredrik Drevon
Fredrik Drevon
1. mars 2012 - 16:06
Vis mer

– Vi er klare for å levere aluminium til energieffektive bygg, og mange av disse studentporsjektene benytter aluminium. Det at fremtidens arkitekter ser mulighetene, er inspirerende for oss som har brukt flere hundre millioner kroner på å utvikle løsninger for fremtidens energipositive bygg, sier konsernsjef i Hydro, Svein Richard Brandtzæg, til Teknisk Ukeblad.

Innovative fasader

I dag besøkte Brandtzæg Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), i anledning avslutningen på en tredagers workshop.

Under mottoet Power Facade har AHO-studentene i samarbeid med Hydro fokusert på hvordan fasaden kan bidra til å optimalisere fremtidens plussbygg.

Etter å ha fått en presentasjon av de ulike modellene, ville imidlertid ikke Brandtzæg trekke frem én bestemt modell som den beste.

– Flere av løsningene bruker aluminium på en måte der det både fungerer som elektrisk leder og isolerer godt. Det er et vidt spekter av kreative studenter her som klarer å se mulighetene i materialene, sa Brandtzæg.

Bygger aluminiumsnaust

– Vil Hydro nå komme med fasadeløsninger i aluminium til plussenergi-bolighus?

– På bolighus er det helt klart muligheter for aluminium. I Norge er man veldig konservative fordi man bruker mye trevinduer, tredører og trehus.

Brandtzæg forteller at Hydro allerede har utviklet et plussbygg i Bellenberg i Tyskland. Nå ønsker han å konvertere den norske byggebransjen, og personlig vil han gå for aluminium i alt.

– Jeg kommer til å bruke aluminium i alt jeg skal bygge. Jeg skal bygge et naust på Vestlandet, og der skal jeg ha aluminiumsdører og aluminiumsvinduer, så slipper jeg vedlikehold. Det koster litt mer, men det tar man igjen på spart vedlikehold.

Vil ned til 10 kWh/kg: Hydro må tenke helt nytt

– Byggebransjen bremser

Cathrine Vigander, seniorpartner i Element arkitekter, dro igang workshopen fordi hun synes for mange energieffektive hus bærer preg av for tykke vegger, for mye isolasjon og for små vinduer.

– Oppgaven her var å jobbe med fasaden og bidra til positive løsninger. Studentene har hatt tre dager på seg. Breddegraden er Oslo og prosjektet er tomteløst. Studentene har fått lynkurs i geovarme, solceller, vind og strøm. Generelt i samfunnet er det for lite fokus på dette, sier Vigander til Teknisk Ukeblad.

– Underverker

Vigander tror mange kjenner til problemstillingen med energiforbruk i bygg, men at byggebransjen henger etter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Byggenæringen kan gjøre underverker, både for eksisterende bygningsmasse og nybygg. Det som mangler er forskning og utvikling. I Norge er det oljeindustrien som har all forskning og utvikling, og de dyktige ingeniørene, mens bygningsingeniørere er utrolig tunge og løsrevet fra arkitektene.

Ifølge Vigander kobler AHO arkitektur og ingeniørfag.

– Hvis vi ikke kobler arkitekter og ingeniører i byggesektoren, blir vi akterutseilt av Europa.

Les også: – Byggenæringen må tilpasse seg et klima i endring

Hver tredje bil har aluminium fra Hydro

Hydro prises for fasadeløsning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.