BERGEN: Dette sa Hildegunn Sagvaag, som har tatt doktorgrad på rus i arbeidslivet, under konferansen ”Skjulte trusler i arbeidslivet” i byen mellom de syv fjell torsdag.
Smører med øl
– Det gjelder særlig menn som representerer arbeidsgiveren rundt om i landet eller i utlandet. De bruker alkohol som en reisekamerat. Flere av dem jeg har intervjuet, sier at ”alkoholen ble min eneste venn”, sa hun.
Folk som reiser mye i jobben tilhører høyrisikogruppa når det gjelder å få alkoholproblemer på grunn av drikking knyttet til jobben.
– Det forventes at de skal drikke. Drikking er en forutsetning for at de skal kunne gjøre jobben. Alkohol brukes som et smøremiddel overfor forretningsforbindelser. Mange bygger relasjoner med alkohol, sier forskeren.
Kvinners rus
Sagvaag, som til daglig jobber ved Universitetet i Stavanger, forteller at yrkesaktive kvinner står overfor andre problemer.
– Kvinner har ofte omsorgsoppgaver på hjemmebane. Mange tar seg av barn og aldrende eller syke foreldre. Når disse kvinnene får rusproblemer, får de ekstra store problemer, sier hun.
Ond sirkel
Problemene går ut over omsorgsevnen på hjemmebane.
Dermed drikker de enda mer i et forsøk på å gjenopprette selvrespekten.
Mørketall
– De sliter voldsomt. En kvinnelig sykepleier som har mistet sykepleierlisensen på grunn av alkoholproblemer, får det ekstra tøft på hjemmebane. De kommer inn i en ond sirkel, sier Sagvaag.
Inger Synnøve Moan, forsker ved SIRUS, presenterte eksisterende statistikk over drikking i jobbsammenheng.
– Vel 40 prosent av alkoholkonsumet skjer i arbeidsrelaterte situasjoner. Men den totale alkoholomsetningen viser at nordmenn bare rapporterer 60 prosent av forbruket. Mørketallene er store, og omfanget er antakelig større enn dette, sier Moan.