I dag ble kontrakten mellom Forsvarets logistikkorganisasjon (Flo) og Kongsberggruppen om videreutvikling av Joint Strike Missile (JSM) undertegnet.
Kontrakten er verdt 535 millioner kroner for Kongsberg og betyr at F-35-missilet kan videreutvikles kontinuerlig ut 2013. Og potensielt bidra til produksjonskontrakter med start fra rundt 2015.
Samtidig har kontrakten har meget viktig tilleggsfunksjon: Den kan fungere som en døråpner for sjømålsmissilet NSM som er i produksjon allerede i dag.
Les også:
F-35-sjefen roser norsk missil
Øker eksportmuligheten
– Denne signeringen sender et kraftfullt signal om at norske myndigheter stiller seg bak sin missilindustri. Potensielle kjøpere ser at de er garantert at NSM-missilet vil bli videreutviklet. Dette handler om troverdighet, og jeg tror vi nå har økt sannsynligheten betraktelig for å lykkes med flere salg av NSM, sier konserndirektør Harald Ånnestad i Kongsberg Defence Systems (KDS) til Teknisk Ukeblad.
Konserndirektør Walter Qvam i Kongsberggruppen understreker at missiler har vært og vil være selve motoren for Kongsberggruppen. Av tidligere eksportsuksesser kan nevnes NSMs forgjenger, Penguin, og NASAMS.
– Norske myndigheter vil fortsatt aktivt støtte Kongsberg. Men grunnlaget for framtidig suksess for Kongsberg vil fortsatt være kostnadseffektive kvalitetsprodukter, sier forsvarsminister Grete Faremo.
Suksess i Polen
JSM låner en del av den banebrytende teknologien i Naval Strike Missile (NSM). JSM er imidlertid en halvmeter lengre enn NSM (3,99 m) og noe smalere på midten slik at den passer inne i buken på F-35-kampflyene fra Lockheed Martin.
Ettersom JSM skal slippes fra lufta, behøver den ikke startmotoren fra Nammo som NSM er utstyrt med.
For to år siden solgte KDS sjømålsmissilet til Polen, en kontrakt som ble utvidet før jul i fjor og er verdt halvannen milliard kroner til sammen.
Les mer i disse sakene:
Mens NSM i Norge skal bestykke fregattene i Nansen-klassen og kystkorvettene i Skjold-klassen, blir de polske NSM-ene landbaserte.
– Det er et litt annet konsept enn det norske. Desto mer gledelig er det at vi de siste 14 dagene har gjennomført to svært vellykkede prøveskytinger sammen med Polen og fikk demonstrert kapasiteten vi hadde lovet på forhånd, forteller Ånnestad.
Det drypper på stadig flere
Det var på INFO/ERFA-konferansen i april at regjeringen første gang informerte offentligheten om at de hadde planer om å støtte det videre utviklingsarbeidet av Joint Strike Missile (JSM).
For staten har utviklingsprogrammet en kostnadsramme på drøyt en milliard kroner.
Allerede er det klart at trinn 2 i utviklingen av JSM sørger for oppdrag til mange underleverandører. Blant andre ProPartner Defence i Notodden, Kitron i Arendal, Eidel på Eidsvoll, Natech i Narvik, Berget på Notodden og Kongsberg Devotek.
Ifølge Ånnestad er målet å få med 20 norske bedrifter i videreutviklingen.
– Noen blir med nå i trinn to, mens andre vi kvalifisere slik at de kan bli med i eventuelle produksjonskontrakter, opplyser han.
Integrasjon
Kongsberg har tidligere anslått at JSM kan ha et salgspotensial på 25 milliarder kroner.
– Målet er selvsagt store produksjonskontrakter. Men det er langt fram dit og mange hindre på veien, understreker Qvam.
Trinn to i utviklingen handler om å løse alle teknologiske spørsmål og ferdigstille design. Trinn tre handler om integrasjon med kampflyet og å bygge piloter/prototyper.
– Er det noen uløste teknologiske utfordringer igjen?
– Utfordringer er det alltid, men ingen ting vi ikke har løst. Mye takket være basisen vi har fra NSM-utviklingen, sier Qvam.
Da saken ble behandlet i Stortinget, opplyste Grete Faremo at hun har tatt initiativ å etablere en arbeidsgruppe med USA for å følge opp denne nasjonen spesielt.
Ifølge forsvarsministeren vil øvrige nasjoners deltakelse i integreringen avklares i løpet av 1-1,5 år.
Flere saker:
Nammo-sjefen frykter forsvarskutt
Kitron-elektronikk i NSM-missilet
– F-35 er ikke bygget for flyshow