I Oslo studerte Kalvig fysikk og astrofysikk. Hun fortsatte med hovedfag i meteorologi ved Universitetet i Bergen. På NITO og NHOs Det Nytter-konferanse nylig fortalte hun om de gammelmodige holdningene hun ble møtt med i studietida.
Krever sin kvinne
– Jeg har virkelig blitt utsatt for masse fordommer. Jeg ble satt i bås, og det var slik at ingen trodde at jeg studerte fysikk, sier Kalvig.
Mange ventet ikke at en ung og vakker dame med lyst hår studerte noe så "vanskelig" og "seriøst" som fysikk. Kalvig passet ikke med de stereotypiske forestillingene om hvordan den vanlige fysikkstudenten var.
– Jeg opplevde at det var en god strategi å forsøke å likne mer på de andre som studerte fysikk. Det var smart å framstå som litt mindre blond, sier hun, og påpeker at det krevde sin kvinne å manøvrere i et noe mannsdominert og konservativt miljø.
– Man må ha en god porsjon selvtillit for å stå mot disse fordommene. Det krever en viss stayerevne, sier Kalvig.
– Ingeniører reduseres til teknikere
Ekstra-sminke
Edel Storelvmo, direktør for næringsutviklingsselskapet Futurum i Narvik og tidligere rektor ved Høgskolen i Narvik, er utdannet fysiker. Hun mener realfagene rykte skremmer jentene.
– Jeg blir litt provosert og fornærmet over at man hele tida blir fortalt at disse realfagene er så vanskelige og kjedelige. Realfag er jo kjempespennende. Og som realist føler jeg meg ganske normal, sier hun.
Men også hun møtte fordommer.
– Det er ingen tvil om jeg ble stigmatisert. Jeg innrømmer at da jeg gikk på det som i sin tid var realfagslinja på gymnaset, kompenserte jeg med å sminke meg og pynte meg litt ekstra, sier Storelvmo.
I front
Jørgen Sjaastad, doktogradsstipendiat i realfagssdidaktikk ved Universitetet i Oslo, sier at kvinner som Siri Kalvig ved å trosse fordommene og fronte et fag har lokket jentene til realfagsstudier.
Rollemodeller har nemlig mye å si.
– Enkeltpersoner i faget er med på å definere hva faget handler om. Siri Kalvig er et godt eksempel. Tidlig på 90-tallet var det stort sett bare menn som valgte meteorologi. Nå er det en stor overvekt av kvinner, sier Sjaastad.