IT

Kan ikke garantere mobilsamband under flommen

Jordras kan ødelegge linjer.

I Telenors operasjonssentral overvåkes flomsituasjonen.
I Telenors operasjonssentral overvåkes flomsituasjonen. Bilde: Telenor
23. mai 2013 - 15:32

Telenor forbereder seg på at den solide vårflommen skal slå ut telenettet og våger ikke garantere at sambandet tåler naturkreftene som nå råder i deler av Sør-Norge.

– Flom kan skape utfordringer for telefon- og datatrafikken. Telenor følger utviklingen nøye, og har høy beredskap i områdene som er berørt av flommen, melder selskapet torsdag ettermiddag.

De mest berørte kommunene er:

  • Nord Fron, spesielt Kvam sentrum: Telefoni, bredbånd, mobil
  • Ringebu: Telefoni
  • Gausdal, spesielt Svatsum og Rustmo: Telefoni, bredbånd, mobil

Dette er ikke første gang naturkreftene har gitt telenettet hard medfart. Etter Dagmar varslet Post- og teletilsynet strengere krav til beredskap.

Les også: Bygger og bor vi på feil steder?

Beredskap

Siden flommen ble varslet har Telenor vært i beredskap for å redusere konsekvensene av eventuelle flomskader.

De store vannmassene kan føre til jordras som tar med seg kabler og stolper. Den høye vannstanden kan dessuten skade bygninger der vi har teleteknisk utstyr, varsler Telenor.

Det finnes reservelinjer noen steder, slik at telefon- og datatrafikken kan rutes om dersom en kabel eller annet utstyr skades i flommen.

Telenor er i tett dialog med Fylkesberedskapsrådene og Norges Vassdrag- og Energidirektorat (NVE) for best mulig å forutse eventuelle feilsituasjoner.

Jordras

– Det er særlig jordras som kan skade samfunnskritisk infrastruktur og da er det svært nyttig å få informasjon om rasutsatte områder fra fylkesberedskapsrådene, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

Konsernets entreprenører kontrollerer fysisk det utstyret som befinner seg i de flomutsatte områdene for å avdekke mulige farer.

– Vi prioriterer nå flomberedskap og utsetter annet planlagt arbeid for å ha nok ressurser på denne situasjonen, sier Svendsen i en pressemelding fra selskapet.

Aggregater på gang

Telenor kan imidlertid ikke garantere at de klarer å holde all tele- og datakommunikasjon oppe.

- Det vi kan forsikre om er at vi gjør alt vi kan for å forebygge skader og rette feil som oppstår, der det er mulig å komme til uten fare for liv og helse for dem som skal rette feil, sier Svendsen.

Så langt er det registrert utfall i Oppland med konsekvenser i Gudbrandsdalen, samt enkelte strømbrudd som påvirker telefoni og bredbånd.

Beredskapsaggregat og basestasjon er bestilt for å bedre på situasjonen i det mest utsatte området.

Les også:

Mest klager på Iphone-dekningen

Utsikten som ingen vil ha

Verdensrekord i trådløs dataoverføring  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.